Medmänsklighet är allas ansvar

Det har brutit ut en debatt runt om förslaget att alla kommuner skall ta emot de flyktingbarn som kommer ensamma. Jag tycker förslaget är bra då det innebär att alla kommuner delar det ansvar som Sverige som nation har tagit. De med skyddsbehov fördelas då över hela landet. Det är bra att dessa människor inte bara koncentreras till exempelvis Södertälje och Malmö, men också de sörmländska kommunerna Eskilstuna, Katrineholm och Vingåker har hittills tagit ett väldigt stort ansvar.

För flyktingar från exempelvis krigets Syrien bör man från EU sida jobba för att även andra länder tar sitt ansvar. Hela EU måste ta ansvar. Under 2012 fick EU-länderna sammanlagt in 332 000 asylansökningar. Fördelningen mellan länderna skiljer sig dock markant åt, 70 procent av alla ansökningar skedde i fem medlemsländer: Tyskland, Frankrike, Sverige, Storbritannien och Belgien. (Källa: europaportalen.se) Vi måste alla ta ansvar för att katastrofer likt den utanför ön Lampedusa aldrig mer händer. Jag har läst att enligt den Internationella organisationen för migration, IOM, så beräknas att över 3700 migranter har drunknat i Medelhavet de senaste två åren. Att det har inträffat är en skam för hela Europa.

En debatt om detta får dock aldrig bli en ursäkt för att människor med skyddsbehov inte har någonstans att ta vägen. Jag är säker på att de medecine studerande vid Uppsala universitet som 1939 protesterade mot den judiska ”massinvandringen” av läkare inte var speciellt stolta 1945, då det uppdagats vad som skett i Auschwitz den lärdomen måste vi bära med oss.

Detta får inte heller förhindra att vi för en debatt om hur svenskt flyktingmottagande och integrationsarbetet ska vara.

Alla som sett effekterna av bostadssegregation och hög arbetslöshet förstår att mycket måste förändras i svensk invandringspolitik annars får vi leva med problemen som märktes då ”förorten brann”. Det är allas vårt ansvar.

Här är länk till P4 Sörmland där jag uttalar mig:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5688014

Här är en länk till europaportalen, om du missat den sidan:

http://www.europaportalen.se/om 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s