Tågpendling, åkerier, ak-möten, LO och lite annat som hänt

Förra måndagen var jag på företagsbesök i Flen med Caroline Helmersson Olsson och ombudsmannen Tommi Lycke. Vi besökte först ett åkeriföretag, GTS-frakt, med cirka 90-talet anställda. Vi fick en bra inblick i åkeribranschens problem. Dels om det kontrollsystem som finns och som är organiserat av Transportstyrelsen samt om problemen branschen har med oseriösa utländska företag. Det var en nyttig genomgång som nog kommer att resultera i en interpellation till ansvarig minister.

Därefter besökte vi MMW det som de i Flen fortfarande kallar Elmo. Ett företag som haft berg och dalbana och pendlat mellan 300 anställda och konkurs men som nu försöker bygga upp stabilare situation. Sen den nya ägaren tog över har man fördubblat antalet anställda.

På kvällen hade jag möte med Vingåkers arbetarekommun men innan dess han jag göra en raid på Factory Outlet och kompletterade garderoben. Caroline och hennes man, Peter, bjöd också på en utmärkt middag bestående av falukorv och stuvade makaroner.

Arbetarekommunens möte på Humlegården handlade rätt mycket om den aktuella flyktingsituationen som ställer en liten kommun som Vingåker inför stora utmaningar. Jag tyckte att vi hade en bra diskussion om nödvändigheten att kombinera ett ovillkorligt stöd till människovärdet och nödvändigheten av att ta emot människor med skyddsbehov. Med en skarp kritik av det sätt som flyktingmottagande organiseras och av flyktingarnas möjlighet att komma in i det svenska samhället.

Torsdagen deltog jag på LO-distriktets halvårsmöte i Katrineholm där valrörelsen diskuterades en hel del. Det känns som om det finns en god förutsättning för ett gott fackligt politiskt samarbete under nästa års valrörelse.

Torsdagskvällen ägnade jag åt en Talmansmiddag i sammanbindningsbanan i det gamla riksdagshuset. Lokalerna passar onekligen för sådana evangemang och vi bjöds på en utmärkt måltid bekostad av er skattebetalare.

Fredagen ägnade jag åt IF Metall och vi besökte Schneider Electrics (Torsman) i Nyköping. Besökte visade svårigheterna att på en modern arbetsplats få ett politiskt samtal ”på golvet”. Nnär människor arbetar var för sig vid sin ”station” och i skift gör mötena mellan människorna mindre frekventa. Hur ska vi nå människor på den typen av moderna arbetsplatser?

I fredags publicerade Svenska Dagbladet en artikel som jag och tre andra partidistriktsordförande skrivit om problemen med järnvägstrafiken i Mälardalen. Artikeln illustrerar de problem vi tagit upp i samband med hotet mot Gnestapendeln. I Gnesta var det förövrigt en debatt i ämnet under lördagen. Där socialdemokraterna hade tre representanter. Landstingsråd Åsa Kullgren, Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind och Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman ställde den moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd till svars.

Här är länk till artikeln i SvD:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tagpolitiken-slar-mot-jobben_8704052.svd 

Här är länk till debatten i Gnesta:

http://www.sn.se/nyheter/gnesta/1.1983302

Själv var jag i riksdagen under lördagen och träffade unga socialdemokrater i Sörmland som samlats i Stockholm för en gemensam utbildning. De besökte LO-borgen på fredagen och träffade Mikael Damberg och mig under lördagen. Själv visade jag runt gruppen i riksdagshuset. Det var kul att få träffa unga hungriga socialdemokrater

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s