Lövåsgården

I fredags var det dags för årets första gemensamma studiebesök för oss fyra på           (S)örmlandsbänken.

Vi startade dagen på det helt nyrenoverade Lövåsgården.

IMG_7802

När min gammelmorfar Gottfrid bodde där hette det Lövåsen som var ett så kallat sjukhem. Jag kommer ihåg när jag var liten och firade en julafton där med honom och resten av familjen. Han bodde i en sal med flera äldre män och jag kommer ihåg att jag hade en obehagskänsla i magen eftersom att jag tyckte de andra farbröderna var lite otäcka. Dessutom var det sååå tråkigt och jag var alltid orolig att vi skulle missa Kalle Anka.

Många år senare, tidigt 80-tal, återvände jag dit som elev på vårdskolan. På den tiden var Lövåsen inget populärt ställe att praktisera på därför att arbetet var ganska tungt och hade ”låg status” . Personalen var dock helt fantastisk på att ta hand om en oerfaren elev och jag fick prova på det mesta som ingår i en undersköterskas arbetsuppgifter. Det var skillnad mot praktiken på den mer ”hög status” praktiken jag hade gjort innan på sjukhuset. Där fick man mest tillbringa tiden i sköljen. Sköljen är där man tar hand om diverse biprodukter inom vården.

Efter ytterligare några år var jag tillbaka på platsen som anhörig. Min kära mormor Iris bodde då där. Utvecklingen hade i och för sig gått framåt, men hon delade rum med en annan dam som mormor genom att viska till mig berättade att damen var ganska knäpp.

Det enda jag kände igen från dagens besök var trapphallen. Helt nyrenoverade lokaler med en verksamhet som vill sätta individen i centrum och vara ett hälsofrämjande boende.

Eller, en annan sak var sig också likt. De delade turerna…

Vi träffade Stina , som hoppade över dagens bio, Rännstensungar, som hon redan sett flera gånger, för att i stället ta emot oss i sitt hem. Jag frågade henne om hon ville skicka med oss något. Ja, sa hon. ”Se till att det finns pengar till personal. Någon som hinner prata med oss och någon som kan följa med oss ut på sommaren.” Det håller jag med Stina om. Det måste vi verkligen se till att prioritera.

IMG_2494

Här skulle jag kunna skriva något om dessa ständiga skattesänkningar som den borgliga regeringen hela tiden prioriterar framför allt annat, men jag avstår. Istället länkar jag till en motion som vi har skrivit som ett svar på regeringens ”bokslut”, eller skrivelse som de heter, om den förda äldreomsorgspolitiken 2006- 2014. Vårt svar på det och vår syn på äldreomsorgspolitiken sammanfattas bra här:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Motion-med-anledning-av-skr-2_H102-4F0AA8B1-8183-4BD8-A351-F76B92C70D9A/ 

Vi måste se till att skaffa oss en kvalitetsplan för utvecklingen av äldreomsorgen där den framtida bemanningen och bättre arbetsvillkor så klart finns med.

Minst lika viktigt är att se till att personer som finns i äldreomsorgen får ett ökat självbestämmande och får vara den de är. Oavsett ålder och vart du bor.

Jag skrev föresten en fråga till minister Arnholm före jul med anledning av den framtida bemanningen av undersköterskor. Och då särskilt med tanke på vad man skulle kunna bidra med från vuxenutbildningens sida. Svaret jag fick var ungefär så här: ”Regeringen gör allt rätt – det gör inte kommunerna.” Tror att verkligheten kommer i fatt regeringen senast den 14 september

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Underskoterskeutbildningen-ino_H111287/ 

Caroline

Den första bilden är från hur det såg ut på Lövåsen förr i tiden, den andra bilden föreställer Stina. Självklart har Stina gått med på att vara på bild på vår blogg.

 

 

1 tanke på “Lövåsgården

  1. Håller med. Det måste till fler händer inom äldreomsorgen. Enkelt att bara skylla på kommunerna. Regeringen ger inte kommunerna någon handlingsfrihet, tex mer pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s