Ett idiotiskt regeringsförslag

Regeringens förslag att sänka studiebidragen med 300 kronor i månaden är fullständigt idiotiskt om man har ambitionen att även de med icke akademisk bakgrund ska kunna studera vidare. Denna besparing motsvarar i pengar den så kallade moderatmiljarden som man beslutade om i december. Detta är det extra statsbidraget till de rikaste kranskommunerna kring Stockholm. Det är tydligen viktigare att invånare i Danderyd och Täby inte ska vara solidariska med fattigare delar av Sverige än att fattiga studenter ska få studiebidrag! Politik är att vilja och moderaterna har gjort ett val. Jag undrar om det är det svenska folkets val?

1800254_504473492995193_1680871699_n

När Magdalena Andersson för en kort tid sedan gjorde ett utspel om en systematisk översyn av myndighetssverige för att upprätthålla effektivitet och produktivitet i sektorn förlöjligades hennes utspel av många borgerliga debattörer. Även många moderata riksdagsledamöter gjorde sig lustiga över socialdemokraternas förslag på debattplats. Nu gör Anders Borg inte ett utspel om ett systematiskt effektivitetsarbete utan en traditionell osthyvel med besparingar hos exempelvis polisen med 90 miljoner per år. Jag undrar vad de moderata debattörerna tycker nu.

Desperationen är nog utlöst av att moderaterna upptäckt att Björklunds skolpolitik har havererat också i svenska folkets ögon. Nu måste pengar fram för triangulering. Moderaterna måste kunna finansiera de socialdemokratiska förslagen om 10 årig grundskola och sommarskola. Tänk att denna regering ansåg sig ha råd med ett femte jobbskatteavdrag för 12 miljarder och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt så sent som i december.

När Göran Persson lämnade regeringsmakten hade Sverige ett överskott i de offentliga finanserna på 65 miljarder. Nu visar prognoser att Borg och Reinfeldt går mot ett underskott på 87 miljarder enligt expertis. 73 miljarder back tror Borg själv på, vi lånar i år ungefär 10 miljoner i timmen. När pengarna är slut och valet närmar sig måste pengarna fram för att ta vapnen ur händerna för oppositionen. Det får landets studenter betala.

/Hans

Namninsamling mot sänkt studiebidrag: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8570#.UwXSFdmgcbM.facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s