Olof Palme

IMG_1115Idag är det 28 år sen statsminister Olof Palme brutalt mördades på Sveavägen i Stockholm. Jag tror aldrig jag kommer att glömma den dagen, dagen då Sverige för alltid förändrades. En kompis ringde mig och berättade och jag minns känslan då samtalet avslutades. En känsla av något overkligt. Jag kunde inte riktigt ta in det, jag ville inte tro att det var sant. Jag gick och slog på teven och knappade in text-tv – och det var sant. Jag minns att jag blev alldeles kall.

När man som jag är född på 60-talet och uppvuxen i ett riktigt arbetarhem där 1-maj var en riktig högtidsdag och politiska diskussioner var vardagsmat tror jag att man för alltid blivit lite färgad av Palme. Jag minns tv-debatterna, Palme var en duktig talare. Nej, förresten han var en alldeles lysande talare. Med åren har jag samlat på mig åtskilliga böcker av och om honom. Jag har till och med en CD-skiva med några av hans tal mellan 1950 – 1985. Det händer att jag lyssnar på dem än idag. ”Politik är att vilja”, sa han i ett av sina fantastiska anföranden, i nästa andetag sa han ”politik är att välja”. De raderna tänker jag ofta på i mitt egna politiska arbete. Det är viktiga ord för mig som socialdemokrat.

Palme kopplade ihop arbetsmiljö och yttre miljö väldigt tidigt, redan på 70 talet. Han var en pionjär på den fronten. Jag beundrar honom för det politiska tålamod som han hade.

Han fattas oss.

/Caroline

Wikipedia om Palme: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Palme

Stöd Palmecentrets solidaritetsfond: http://www.palmecenter.se/sv/Stod-oss-NY/Om-fonden/Sa-stoder-du-vara-insatser/

Olof Palmes minnesfond: http://www.palmefonden.se/

Fotografiet på graven är taget av Olle Burell idag.

1 tanke på “Olof Palme

  1. Såg det I våran lokala tidning,tidigt på morgonen! Trodde att någon idiot skämtade! Glömmer aldrig känslan när jag förstod!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s