Möten i många former och skolbesök

I tisdags kväll var jag och några andra socialdemokratiska riksdagsledamöter tappra på VISITAS – Svensk besöksnärings årliga lobbykväll. Som vanligt var det en väldigt trevlig tillställning där vi ledamöter fick laga mat under skicklig ledning av proffs. VISITA ville naturligtvis för oss påpeka de, enligt deras mening, mycket besvärliga konsekvenser en höjning av krogmomsen och en slopad rabatt på ungdomsarbetsgivaravgifter skulle medföra. De kallar det för dubbelstöten. Detta för oss, till skillnad mot maten, svårsmälta budskap framförde de på ett trevligt sätt. Jag tycker det var ett exempel på professionell och skickligt genomförd lobbying. Självklart måste dessa åtgärder vägas mot andra, men enligt de flesta bedömare har åtgärderna varit dyra till en begränsad nytta.

Torsdagskvällen tillbringade jag i Gnesta där arbetarekommunen hade årsmöte. I lördags deltog jag på S-kvinnors årsmöte på ABF-huset i Eskilstuna. Vid båda dessa tillfällen bekräftades min bild av att stämningen i partiet är väldigt god och beredskapen för en hård arbetsinsats i valrörelsen är hög. Det bådar gott.

Fredagen var jag, Sara Karlsson, Caroline Helmersson Olsson på besök i Gnesta. Tillsammans med Johan Rocklind, ”kommunens starke man”, besökte vi förskolan Björkbacken och Frejaskolan. Båda dessa skolor har ett väldigt normkritiskt jämställdhetsarbete. Båda ställena hade med engagerad personal och med en duktig ledning skapat en verksamhet i framkant.

I söndags satt jag ordförande på samfälligheten i Sundbyholms årsmöte. Den stora frågan för oss handlar varje år om det vattensvinn vi har i vårt gemensamma nät. Den nya frågan är att vi ska bygga eget fibernät. Tack och lov har vi Bengt, min nypensionerade granne, som varit chef för kommunens stadsnät. Min uppfattning är att sådan verksamhet inte skulle behöva bedrivas utav oss i vår förening. Båda sakerna borde samhället ta ansvar för. När det gäller bredbandsnätet borde samhället ta samma ansvar som då det gällde utbyggnaden av telefonnätet. Alla föreningar och bygder har inte en Bengt. De hamnar därmed i skugga i det moderna informationssamhället. Så talar en socialdemokrat som tror på gemensamma lösningar.

Idag måndag hade LO Kommittén i Eskilstuna ett frukostmöte där medverkade Tommi Lycke och jag. Tommi berättade om socialdemokraternas och LO:s tiopunktsprogram om ordning och reda på arbetsmarknaden samt socialdemokraternas program för en bättre arbetsmiljö. Du kan kolla själv i länkarna nedan. Jag tog upp de politiskt viktigaste frågorna om vilka samhällsförändringar en fortsatt borgerlig politik leder till: Nedmontering av våra gemensamma försäkringar, nedmontering av vår gemensamma välfärd och därmed kraven på att de som har råd att betala för trygghet gör det genom att själva betala för privata försäkringslösningar.

Ordningsregler för arbetsmarknaden:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Ordningsregler-for-svensk-arbetsmarknad/ 

Arbetsmiljö:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Tio-punkter-for-battre-arbetsmiljo-/

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s