Moderaternas budgethål och en folkpartist som borde skämmas

På Uppdrag granskning igår granskade man Hälsans förskola som har åtta förskolor i Stockholm och Uppsala. Man visade en verksamhet som snålar in på person, material och framför allt mat till barnen. Maten fick enbart kosta 12 kronor per dag och barn. Barnen fick knäckebröd och vatten till frukost, trots att några inte ens hade tänder. Enligt tidigare medarbetare hände det ofta att barnen fick gå hungriga. Ledningen krävde till och med att barnen skulle dela på frukt och bananer fick de inga alls på grund av att ledningen ansåg dem för dyra.

Ägaren är folkpartisten Bian Fahimi. Han och hans hustru har tjänat nästan 15 miljoner. Ägaren satt tidigare i partistyrelsen för Folkpartiet och han var också varit riksdagsledamot. Idag sitter han i styrelsen för arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega. Man kan ändå inte låta bli att fundera över om ett partis politik inte påverkas utav vilka intressen som styr deras företrädare. I så fall har Folkpartiet en del att fundera över.

Vi socialdemokrater vill stoppa vinstjakten i välfärden och idag kallade Carin Jämtin till en pressträff och berättade bland annat att: ”Vi vill städa upp i välfärden genom nationella kvalitetslagar och bemanningskrav”. Läs mer här:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Stoppa-vinstjakten-i-valfarden/

Här är en länk med text och du kan även se programmet:

http://www.svt.se/ug/knackebrod-och-vatten

Igår fick jag ett öppet brev från Peder Wachtmeister, moderat riksdagsledamot från Stigtomta. Han försökte samla politiska poänger på att jämföra äpplen och päron, men jag anser nog att jag gav han svar på tal. Det enda budgethålet i svensk ekonomi just nu måste väl vara de 87 miljarder som vi beräknas gå back i år? Just nu lånar landet 10 miljoner i timmen för att Alliansen med moderaterna och Borg i spetsen tvingas låna för att finansiera sina skattesänkningar till oss som redan har. Jag väljer att publicera de båda breven, både hans och mitt. Jag tar mig friheten att placera mitt svar först.

Bedöm själva, vem ni tycker har de mest relevanta argumenten i denna fråga.

Mitt svar:
”Svar på Peder Wachtmeisters (M) öppna brev.
Hej Peder och tack för din fråga. Jag ska försöka ge dig ett svar så att inte detta behöver ta onödig energi från dig. Jag tror nämligen att du kanske har fullt upp att försöka få ordning på arbetslösheten, studieresultaten, bostadsbyggandet, infrastrukturen och annat som behöver åtgärdas. Arbetslösheten har ökat med över 2 procentenheter under er tid vid makten. Det arbetar 4,3 procent färre inom välfärdens kärna, per 1000 invånare, vilket tillexempel innebär färre armar och huvuden inom vården. Långtidsarbetslösheten ökar, främst bland kvinnor. Verkligheten skvallrar om att arbetsmiljöarbetet halkat efter på grund av era minskade medel till det. Trots att befolkningen i landet har ökat med en halv miljon människor har ni tagit bort nästan 18000 högskoleplatser. Häromdagen kopierade ni moderater dock socialdemokraternas skolpolitik nästan rakt av. Det tackar jag för, det får anses vara ett bra betyg för vår politik.
Först vill jag vara väldigt noga med att påpeka att det som mest liknar ett budgethål måste väl ändå anses vara de 87 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket, som ni i regeringen behöver låna för att få ihop er budget i år? Tycker du inte det Peder? Det är 240 miljoner kronor om dagen, tio miljoner i timmen. Detta är budgethålet i svensk ekonomi.
Vi socialdemokrater har flera år i rad presenterat fullt finansierade budgetmotioner. Under de senaste två åren har dessa till och med varit något stramare än regeringens. Vår nästa budget i höst kommer också den att vara fullt finansierad.
I din frågeställning jämför du höstens budgetmotion med en påhittad finansiering just nu. Det är som att jämföra äpplen och päron och det är fel att räkna på det sättet.
Din och regeringens påhittade kalkyl bygger på att vi socialdemokrater inte föreslår att det femte jobbskatteavdraget ska avskaffas, och att socialdemokraterna inte föreslår att brytpunkten i den statliga inkomstskatten ska höjas ytterligare. Det är korrekt. Därmed anser regeringen att 15 miljarder i finansiering saknas från höstens budgetmotion.
I din och regeringens påhittade kalkyl menar ni att socialdemokraterna i budgetmotionen hade en buffert på 4 miljarder konor. Därmed drar du och regeringen slutsatsen att det, sammantaget, saknas, enligt er, 11 miljarders finansiering i socialdemokraternas förslag. Det är fel.
Det är fel att jämföra reformer från en tidpunkt med finansiering från en annan. Så kan man inte räkna. Men även om man skulle räkna på detta felaktiga sätt utgör regeringens påhittade kalkyl inget problem för oss socialdemokrater att ändå kunna genomföra vår politik.
Jag ger dig nu två exempel som löser ditt dilemma: I vår budgetmotion föreslog vi socialdemokraterna att höjningen av arbetsgivaravgiften för unga skulle tas i två steg, om vardera 7 miljarder kronor. Att i stället genomföra förändringen i ett slag skulle inbringa ytterligare 7 miljarder. Vi kan också notera att regeringen nu har lagt fram förslag på skolans område, som liknar socialdemokraternas förslag i budgetmotionen. Därmed minskar avvikelsen med ytterligare ungefär 4 miljarder. De 11 miljarderna du saknade finns alltså.7 plus 4 blev 11 när jag gick i skolan, säkert var det även så då det begav sig för dig.
Vänligen
Hans Ekström, ordförande socialdemokraterna Sörmland, riksdagsledamot, Eskilstuna”

Wachtmeisters öppna brev:

”Sörmlänningarna förtjänar svar om (S) budgethål
Öppet brev till Hans Ekström, Socialdemokratisk riksdagsledamot.
I er budget finns ett finansieringshål 11 miljarder. Närmare hälften av finansieringen på 31 miljarder utgörs i er budget av ett nej till ett femte jobbskatteavdrag och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt.
Sedan årsskiftet har ni dock godtagit det förstärkta jobbskatteavdraget. Detta tillsammans med att förändringen av brytpunkten inte blev av betyder att det sammantaget är 15 miljarder kronor i finansiering som har fallit. Därmed återstår 16 miljarder kronor i finansiering.
Med 27 miljarder kronor i reformer och 16 miljarder kronor i finansiering fattas 11 miljarder kronor i finansiering av de reformer som presenterats. Trots detta vägrar Stefan Löfven att backa från sina utgiftslöften. Tvärtom har han rest runt i Sverige och ställt ut nya löften om bland annat Norrbottniabanan och sänkt skatt för landets pensionärer.
Senast i Agenda i SVT i söndags kväll hade din partiledare Stefan Löfven chansen att ge svar på frågan om underfinansieringen. Men han tog den inte. Därför ställer jag nu frågan till dig, Hans Ekström – hur ska ditt parti genomföra de reformer ni har utlovat när 11 miljarder saknas? Väljarna här i Sörmland förtjänar att få besked. Vänliga hälsningar
Peder Wachtmeister (M), Riksdagsledamot från Stigtomta”

Som sagt, håller du inte med mig om att Alliansens 87 miljarder är det enda sanna budgethålet i svensk ekonomi?

Det var allt för denna gång, imorgon väntar ett trevligt skolbesök i Mariefred för mig och Sara Karlsson. Fredrik Olovsson och Caroline Helmersson Olsson ska besöka skolor i Strängnäs samma dag.

/Hans

PS Om du missade Carolines gymnasiedebatt igår kan du se den i efterhand här, Caroline inleder:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101UbU11&doctype=bet#pos=2391

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s