Ansvarslös Maud Olofsson nobbar KU-förhör

Maud Olofsson har meddelat KU att hon inte avser att komma. Hon har fått stöd för sitt beslut att vägra att hjälpa till med granskningen av den så kallade Nuon-affären av statsminister Fredrik Reinfeldt och sin partiledare Annie Lööf. Det är synnerligen anmärkningsvärt att en statsminister stöder en tidigare minister och partiledare i hennes vägran att hjälpa till för konstitutionsutskottet att utöva, sin i grundlagen fastställda skyldighet, att granska regeringen. Maud Olofssons vägran och statsministerns stöd till denna, väcker frågan om behovet av en tvingande lagstiftning till att närvara vid KU:s utfrågningar. Statsministerns agerande, väcker i allra högsta grad, en konstitutionell fråga. Ska en minister, eller tidigare minister, genom obstruktion stoppa riksdagens granskning?

I tisdags presenterades en vitboken ”Den mörka och okända historien” som handlar om övergrepp och kränkningar av romerna under 1900-talet. En läsning av denna är en skakande resa genom folkhemmets bortglömda bakgård. Det som nu krävs är att man tar fram handlingsprogram för på vilket sätt den pågående diskrimineringen av romer kan stoppas. När regeringens gäst på hotell Sheraton förvägrades frukost, för att hon bär traditionell romsk klädsel, väcker det frågor om hur lång vi har kommit.

I fredags firade partiet sin 125-års dag med ett framtidsseminarium på Bio Rio. Det var bekvämt för mig för det var i samma hus som jag har min lägenhet i Stockholm. Seminariet handlade om hur partiet skall ta tag i den största utmaningen som vår generation har – klimatfrågan. När man ser tillbaka med vilken målmedvetenhet socialdemokratin omvandlade den fattiga halvdiktaturen i Europas ytterkant till ett föregångsland så ser vi att vi nog kan hitta redskapen för att även ta tag i denna ödesfråga.

I helgen som kommer samlas Sörmlands socialdemokrater till kongress i Eskilstuna. Vi får finbesök av vår partiordförande och jag hoppas att kongressen ska bli en bra avstamp för ett hårt arbete i en framgångsrik valrörelse.

/Hans

Länk till vitboken:

http://www.regeringen.se/sb/d/18375/a/237061

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s