Kongress, KU, finska språket och återvändardag i riksdagen

I helgen hade partidistriktet kongress i Eskilstuna. Stämningen var på topp och Stefan höll ett bra tal och han deltog även i dörrknackningen. Det var nog en del förvånade Torshällabor som öppnade och såg Stefan Löfven utanför dörren. Riksdags och landstingslistor gick igenom i enighet. Kongressen hade en het och bra debatt runt ett par motioner. Som sig bör var kongressen lite radikalare än Distriktsstyrelsen, till exempel vad det gällde en HBT-motion. Vi hade dessutom en trevlig fest och en del var nog lite trötta på söndagen. Om uttrycket ”gladast vinner” gäller har vi en stor valframgång framför oss i Sörmland. Tack alla som deltog i kongressen.

111 kongr

I tisdags hade KU en utfrågning av talmannens bror Lars Westerberg. Han var tidigare ordförande flör Vattenfall och således ansvarig för den så kallade Nuon-affären, Sveriges sämsta företagsaffär någonsin. Hittills har svenska folket tappat 36 miljarder i värde på den affären. Konstitutionsutskottet ska inte ställa honom till svars utan kontrollera vilket ansvar regeringen har och hur beredningen av ärendet skett i regeringskansliet. Det är då naturligtvis väldigt besvärande att det ansvarige statsrådet, Maud Olofsson, vägrar infinna sig till förhör. Man undrar varför.

Här kan du läsa artikeln jag i Di som jag hänvisar till i nästa stycke: http://www.di.se/#!/artiklar/2014/4/2/vattenfalls-visselblasare-talar-ut-1/

Det som framkommit i Dagens industri idag ställer till lite myror i huvudet. Den ansvarige tjänstemannen på departementet säger där att hon hade samtal med Lars Westerberg om sina beräkningar om affärens lönsamhet. Hennes beräkningar har senare visat sig stämma. Dessutom framkom det att tjänstemän från finansdepartementet deltagit i möten om affären trots att departementet påstått att de inte var informerade. Dessutom verkar det framgå att ett sådant här ärende skulle förankras i det så kallade inre kabinettet, det vill säga samtliga fyra borgerliga partiledare. Har detta skett eller inte?

Här är en bra analys av Expressens Lars Lindström: http://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/reinfeldt-ska-till-varje-pris-skyddas/

Igår deltog jag på ett seminarium på finska ambassaden som handlade om på vilka sätt det finska språkets ställning kan stärkas i Sverige. Det kändes då ganska skönt att kunna säga att vi i förra veckan reserverade oss till förmån för framtagandet av ett nationellt språkpolitiskt handlingsprogram för finskan. Detta verkade uppskattas av deltagarna på seminariet.

Igår var det också återvändardag på riksdagen. Vi sörmlänningar tog naturligtvis hand om de våra. Tyvärr hade några fått förhinder men vi hade ändå ett antal sörmländska veteraner på middag i Bååtska rummet. De kan göra en bra insats i valrörelsen! Alla ska med i vårt arbete!

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s