Valanalys och ny SCB

Europaparlamentsvalet slutade med ett politiskt jordskred. Det blåser tydliga vänster, miljö, feminism och etablissemangskritiska vindar i Sverige. I den valvinden och i ett tiopartisystem lyckades vi socialdemokrater nästan få var fjärde röst. Det är något vi bör känna stolthet över. Vi nådde nästan upp till vårt mål, det är ett klart godkänt resultat. Ingen glädje är ju heller så god som skadeglädjen och visst har väl vi rätt att gotta oss lite över moderaternas olycka. Jag tror nämligen att de gottat sig i vår då vi låg nere för räkning. Som en bekräftelse på valvindarna, men också som en tydlig illustration på skillnaderna mellan Europaval och riksdagsval kom den stora mätningen från SCB idag. Där går vi framåt och ligger över vår valmålsättning och M tappar nästan tre procent! Jag tror att man måste läsa SCB:n i ljuset av vår valkampanj där massor av partimedlemmar gjort en fantastisk insats i samtalskampanjen. Vi har i år pratat med över 16500 väljare i Sörmland. Tack alla ni som hjälpt till. Nu har vi ”bara” 26000 samtal kvar fram till september. Det gör heller inget om vi gör fler samtal då det märks att dessa ger resultat.

Löfv

Ur ett europeiskt perspektiv finns det skäl att oroa sig över de extremistpartier som går fram kraftigt. Det är säkert ett resultat av den ekonomiska krisen, arbetslöshet och hopplöshet. Precis som det i 30-talets Tyskland var kommunister och nazister som gick fram så är det extremister som går fram i krisens Grekland, Ungern och Frankrike. Samma sak ser vi här i Sverige där Sverigedemokraterna går fram mest på platser som präglas av arbetslöshet och hopplöshet. Kanske kan vi hitta svaret på vad som måste göras genom att se vad som fungerade på 30-talet. I Sverige gav folkhemsprojektet hopp och i USA gav New Deal hopp åt människor och demokratin segrade. Svaret måste alltså vara att hjälpa till så att människor ser en möjlighet att bryta sig ur en hopplös situation. Det är det vi måste lyckas att få fram inför valet i september.

SCB

Här är en länk till SCB partisympatiundersökningen maj 2014:

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU-/12436/12443/Behallare-for-Press/374458/

/Hans

Hans Mona

Bild från helgens Springpride i Eskilstuna. Från vänster HBT sossarnas förbundsordförande Sören Juvas, jag, EU parlamentariker Anna Hedh och Mona Sahlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s