Nationaldagsfirande och tankar om valet

Den sjätte juni firades Sveriges nationaldag och som vanligt höll jag tal klockan 8:00 vid flagghissningen på Sundbyholms slott. Tjugofemte året i rad och med ungefär samma publik är det en utmaning att variera temat för talet. Det avslutas alltid med ett fyrfaldigt leve för fäderneslandet och nationalsången. I år fanns det dock substans att prata om, 200 år av fred mellan de nordiska länderna. Vi kan vara tacksamma över att bo i ett sådant hörn av världen. För att påminna oss om att det inte är en självklarhet så är det också 100 år sedan 1:a världskriget bröt ut och därmed började en period av krig som nästan varade i 30 år.

I riksdagen närmar vi oss nu slutspurten och mellan alla avslutningstårtor och middagar så blir det ganska många voteringar. Det känns som om att många väljare och även många politiska motståndare utgår från att valet redan är avgjort. Så är det inte. För att vi ska få en socialdemokratisk ledd regering, oavsett hur den ska vara sammansatt, måste S, V och Mp få minst 175 mandat i riksdagen. I ett läge där sverigedemokraterna blir vågmästare, även om de rödgröna är mycket större än det borgerliga blocket, är det omöjligt för en socialdemokratisk regering att få igenom sin politik i och med att SD stött borgarna i nästan alla beslut.

Vi måste kunna övertyga väljarna om att de måste rösta på oss för att få en förändring av politiken. Det finns också en risk, om väljarna tror att valet redan är avgjort, att de kan välja att rösta på en spännande krydda. Vill man ha en socialdemokratisk politik måste man rösta på socialdemokraterna.

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s