Satsningar på vård och skola samt myndighetskritik mot Anders Borg

Igår hade vi partistyrelse och antog då en valplattform som inte ska förväxla med det valmanifest som kommer att tas på partistyrelsen i mitten av augusti. Valplattformen är en mer långsiktig färdriktning för politiken inom olika områden. De konkreta ”löftena” utifrån denna inriktning kommer alltså i augusti. Partistyrelsen var också överens om att vi kommer att behöva ett antal frågor som är tydligt blockskiljande och som gör valet tydligare för väljarna. Vi hade också en mer långsiktig diskussion om hur partiet påverkas av väljarnas ökande tendens till att vilja stryka under en del av sina värderingar, eller till och med en del av sitt personliga ”varumärke” genom valet av parti man lägger sin röst på. Fullsortimentspartier som socialdemokraterna eller moderaterna kan då verka lite tråkigt oprofilerade så att man istället satsar på ett parti med vassare budskap, men utan helhetsansvar.

Idag presenterade socialdemokratiska landstingsledningar tillsammans med partiledningen ett löfte om att cancerpatienter maximalt ska behöva vänta fyra veckor på aktiv behandling. För alla oss som haft personer med cancer i vår närhet är det självklart att den väntan på behandling som många genomlider är väldigt påfrestande, både för dem själva och dess omgivning. Dessutom har naturligtvis väntan också medicinska konsekvenser. Jag tycker därför att förslaget är mycket välkommet och den ska ses som en del av att göra privata sjukvårdsförsäkringar överflödiga. Vad var det Gustav Möller sa? ”Endast det bästa är gott nog åt folket.” Läs mer om förslaget här:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Fyra-valloften-for-valfarden-/

20140617_Varden_vallofte_webbnyhet

Enligt Skolverkets senaste statistik har klasstorlekarna ökat kraftig under den borgerliga regeringen. I lågstadiet har klassernas storlek ökat med hela 30 procent! Pisa-resultaten måste nog även Björklund och Borg ta på sig ansvaret för, vad det gäller resursfördelningen till svensk skola. Man har konsekvent valt skattesänkningar för dem som har det bäst framför resurser till skola och välfärd. Stefan Löfven presenterade därför vår satsning som innebär mindre klasser och tidiga insatser, skickligare lärare, ett stopp på vinstjakten i skolan, en jämlik skola samt sommarskola och läxhjälp till alla barn – inte bara dem vars föräldrar kan betala. Läs mer här:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Storre-klasser-med-nuvarande-regering/

Idag uppmärksammade också Di att Anders Borgs budget inte håller. De skriver om kritiken från den statliga myndigheten Ekonomistyrningsverket som menar att Anders Borg är för optimistisk kring ökande skatteintäkter. ”ESV:s beräkningar pekar mot att regeringen saknar hela 30 miljarder kronor för att leva upp till de antaganden för den offentliga sektorns offentliga sparande, som legat till grund för årets vårproposition.” Myndigheten menar att det krävs antingen skattehöjningar eller utgiftsminskningar för att Borg ska få ihop det. Men det kan väl inte längre finnas någon som vill skära ner mer i välfärden, eller? Den som ska rösta bör nog ställa den frågan till Alliansens riksdagsledamöter. Läs mer här:

http://www.di.se/#!/artiklar/2014/6/16/stort-hal-i-borgs-budget/

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s