Almedalen 2014

bild (4)

Almedalen är i full gång. Inledningen i regn och dimma gjordes av Stefan Löfven som visade sig ha magiska krafter att rensa himlen på moln. Den mannen kan nog som Sveriges statsminister fixa Europas lägsta arbetslöshet. Skämt åsido, så höll Stefan det bästa tal som jag har hört honom hålla. Det var ideologiskt, humoristiskt, allvarligt och förtroendeskapande.

bild (2)

Här kan du se Stefans tal i efterhand:

https://www.youtube.com/watch?v=xV2Z2lKAq60

Före Stefans tal värmde Miss Li upp på ett sprudlande sätt.

bild (5)

Över huvud taget har stämningen bland de socialdemokrater jag mött varit väldigt god, vilket inte avspeglats i mediebevakningen. Media verkar mest fokusera vid det politiska spelet: ”Vem tar vem”. Det spelet har ju blivit så oerhört medialt intressant sen, den för varje annat parti omöjliga personen, Gudrun Schyman dykt upp med sitt Fi. Tänk tanken att Ingvar Carlsson startar ett nytt parti och att media då också skulle glömma bort att påminna honom om att han sagt något helt annat då han ledde S. Hon kommer undan med det. Vems fel är det?

Årets hemskaste upplevelse är att Svenskarnas parti utvecklat sin närvaro i Almedalen. Man tvekar om människans förmåga att lära sig något då 50 miljoner döda i ett krig, varav 6 miljoner judar, inte vaccinerat oss mot sådana partier.

Sverigedemokraterna har fått några ytterligare skandaler på halsen och lite cyniskt undrar man då hur många procent de går upp i opinionsundersökningarna. För varje annat parti vore sådana skandaler förödande. Det kanske säger något om att väljarna inte röstar på dem utan mot oss andra?

Roger Ljunggren, vår 1:e ombudsman, och jag besökte igår kväll biskopens mingel, där också den nya ärkebiskopen deltog. Det var en behaglig kontrast mot de mörkare krafter jag skrev om tidigare. På minglet träffade vi många intressanta människor och hade spännande samtal. Vi fick också äta god välsignad gotländsk mat. Vinet var nog inte nattvardsvin.

Tidigare igår gick också en Mångfaldsparad längst Skeppsbron i Visby. Vi socialdemokrater var naturligtvis största sektion och jag tror vi var närmare 200 stycken av totalt 500 i tåget. Det var inte utan skadeglädje jag räknade in totalt fem stycken ljusblå moderattröjor. Det var väl den gamle moderatledaren Adelsohn som pratade om moderaternas DNA apropå skattesänkningar. Säger det något om partiets DNA med ett sådant bristande engagemang för en demonstration av det här slaget?

bild (6)

Efter regn och dimma skiner nu solen, då detta skrivs. Jag börjar ana att en riktig svensk sommar har börjat. Ta reda på den för sen börjar allvaret.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s