Att ”göra” politik av branden

”Gör inte politik av denna tragiska händelse.”

Denna uppmaning uttalas ofta i olika typer av situationer som innebär mänskligt lidande, från såväl politiskt aktiva som andra personer. Just nu om den stora skogsbrand som den senaste veckan har plågat delar av Västmanland. Givetvis har partier och politiker trotsat denna uppmaning, och det är svårt att tänka sig att folk skulle vara särskilt nöjda om politiker var tysta i ett så krisartat läge (i skrivande stund kommer också beskedet att regeringen tillsätter en utredning om krisberedskapen vid brand).

Det är en märklig tanke att (parti-)politik inte skulle anknyta till verkligheten, även när verkligheten är kriser och elände. Politik är på riktigt, ibland på liv och död. Givetvis finns det mer eller mindre bra sätt att ”göra politik” av kriser, men detsamma gäller för att ”göra politik” i största allmänhet.

Nog om det. Nu till mitt ärende, att göra politik av skogsbranden i Västmanland.

Det politikområde jag arbetat uteslutande mest med under mina fyra år i riksdagen är klimatfrågan. Det är ett stundtals tröstlöst arbete, eftersom frågan sällan får den uppmärksamhet och politiska tyngd den förtjänar. Delvis därför att frågan är så svårfattlig. Ofta abstrakt beskriven, med förvisso brutala effekter – men någon annanstans.

Den uppmärksamme har dock kanske inte missat att FN:s klimatpanel IPCC under våren släppte en rapport om klimatförändringarnas effekter. Där beskrivs hur konsekvenserna för Europa kommer att yttra sig i bland annat ökade översvämningar, extrema värmeböljor – och skogsbränder (även om de särskilt pekar på risken i Sydeuropa).

Och nu har vi här den största skogsbranden i Sveriges moderna historia. Är det en effekt av klimatförändringarna? Sannolikt, men det är inte det viktiga. Det viktiga är att denna typ av katastrofer kommer att bli vanligare. Och vi är långt ifrån beredda.

Klimatpolitiken har två delar – att minska utsläppen och att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Vi har alltså redan släppt ut så mycket växthusgaser att en viss förändring är oundviklig. Det gör det dock inte mindre viktigt att arbeta hårt för att minska utsläppen för att förhindra att vi förvärrar krisen.

Den nuvarande regeringen brister i båda delar. Sverige behöver en politik som verkligen tar klimatfrågan på allvar och skapar en långsiktig och genomgripande plan för att radikalt minska våra utsläpp och som därmed tar en ledande roll i det internationella arbetet för minskade utsläpp och för resurs- och tekniköverföring från rika (och mindre drabbade) till fattiga (och mer drabbade) länder.

Och, som blivit uppenbart den senaste veckan. Krisberedskapen måste höjas. Kriser måste inte vara föranledda av klimatförändringar men eftersom vi vet att olika typer av kriser kommer att bli vanligare så påkallar det också en ökad krisberedskap. Det är en del av att anpassa samhället till ett förändrat klimat. I dagsläget finns inte ett ordentligt samordnat nationellt klimatanpassningsarbete. SMHI har getts i uppdrag att samla kunskap om klimatförändringarna i en portal, men ingen myndighet har det utpekade ansvaret för att arbeta med strategier för och samordning av anpassning. Ansvaret för anpassning faller på länsstyrelser och kommuner, som har väldigt olika förutsättningar. Region Skåne sticker ut som ett exempel på en region som börjat ett gediget arbete, men här skulle staten behöva ta ett mycket större ansvar.

Katastrofer som översvämningar, skred och bränder kommer att bli vanligare och ställa till det för oss, på olika sätt. Vi kan välja att vara passiva inför detta, eller att på allvar bekämpa allt allvarligare konsekvenser samt förbereda oss på de som ändå kommer.

Att säga det är inte att ”göra politik” av en tragisk händelse, det är att konstatera att också tragiska händelser som denna är politiska frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s