Folkpartiet vänder kappan efter vinden

10540918_10154514027665389_2798477497697850047_n

Min fina kollega Sara Karlsson brukar säga att hon skriver bäst när hon är ilsken. Jag kan förstås inte mäta mig med Sara som skribent på långa vägar, kanske inte heller i ilska, men idag är jag förbannad.

I och för sig har jag varit småilsken på Björklund i åtta år men nu får det snart vara nog.

I morse läser jag i KK att folkpartiet och deras kandidat i Sörmland Eva Callhammar vill införa ett förste förskollärarsystem.

För att ni inte ska missförstå min ilska så är det inte förslaget jag är emot. Tvärtom. Karriärtjänster inom skolan, förskolan och fritidshemmen är bra. Jag tycker också att man borde utveckla karriärsystem även för undersköterskor och sjuksköterskor inom sjukvården och äldreomsorgen.

Nej anledningen till min ilska är snarare hur de har mage att komma med det nu. Jag avskyr den där sägningen ”gör om och gör rätt” men jag har använt den vid många tillfällen under de senaste åren.

Skolpolitiken får bara inte skötas på det här sättet.

Lagförslaget om karriärtjänster kom förra året och för drygt ett år sedan tog riksdagen beslut om högerregeringens förslag. Samtliga partier var överens om att införa systemet men vi hade några invändningar. En lite sådan från vår sida var namnet förstelärare som vi tycker är ålderdomligt.

En betydligt större invändning vi socialdemokrater hade då, var att systemet borde omfatta även förskollärare och fritidspedagoger. Den invändningen delade S, V och MP och vi lade ett skarpt förslag på riksdagens bord. Det röstades ner av högerregeringens representanter i riksdagen med stöd av det femte högerpartiet Sverigedemokraterna.

Nu går Callhammar till val på att införa exakt detta rödgröna förslag. Ett förslag högern, med Jan Björklund i spetsen, förra året såg till att det inte blev verklighet.

Visst, vi har alla rätt att ändra oss. Men det här känns lite väl magstarkt och populistiskt. SD gör förövrigt ungefär samma sak. De försöker nu vinna pensionärer med frågan om den orättvisa pensionärsskatten. Den orättvisa skillnaden i skatt på lön och pension har SD vid samtliga tillfällen i riksdagen röstat med högern och därmed bidragit till, senast dagarna före jul 2013.

Om tre veckor prövas allas vårt förtroende. Förutom alla andra goda förslag som vi har föreslagit i riksdagen och som nu kommer i vårt valmanifest kan jag lova en sak till.

Vi kommer att göra allt vi kan för att våra barn, ungdomar och personal i skolan ska få långsiktiga spelregler. Förändringar ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Vi ska lyssna på professionen och söka lösningar som har bred politisk enighet. För ett bättre Sverige – för alla!

Det är dags nu för framtidsinvesteringar i skolan och nationell samling. För det behöver vi Stefan Löfven som statsminister.

Så det så!

Läs här vad vi socialdemokrater vill med skolan:

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Skola/

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s