Jag har bedrivit valrörelse på bastuklubb

Jag har blivit intervjuad av Östnytt och det de var intresserade av var frågan: ”Varför bedriver inte du en personvalskampanj?” Är det inte ett tecken i tiden att de är intresserade av att hitta politiker som INTE bedriver personvalskampanj?

Mitt svar på frågan var att jag tycker att det är viktigare att få ut partiets politik så att folk verkligen får reda på våra förslag om hur vi ska få ett bättre Sverige för alla. Jag möter väldigt ofta människor som inte känner till våra viktigaste förslag om jobben, skolan och välfärden och många som inte har bestämt sig. Det räcker inte med att länka vårt valmanifest på Facebook. ,men det är också bra att det görs.

Länk till reportaget här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/allt-fler-politiker-driver-egna-kampanjer

Heja Framtiden heter valmanifestet och du hittar det här: http://www.socialdemokraterna.se/Val-2014/Valmanifest/ 

Följdfrågan från Östnytt blev ju förstås, ”vad gör du då?”

Det korta svaret på det är att jag samtalar. Och inte att förglömma, lyssnar. Även om vi som lever i politiken hela tiden har ett målsnöre den 14 september så kommer det den 15 september också. Då har vi stor nytta av alla berättelser vi mött om hur människor ser på Sverige och hur människor har det.

Det sa jag nog inte precis så, man blir lite nervös inför en tv-kamera, men jag sa att jag prioriterar att träffa LO-medlemmar och fackliga kamrater och så knackar jag dörr. Skulle jag ta dem på orden och berätta vad jag gör skulle de nog ändå inte tro mig.

Jag har knackat dörr i Flen, kampanjat med s-kvinnor och gjort besök på kvinnojour och äldreomsorgen, träffat facket på Volvo och inte minst mitt eget fack Kommunal Öst, varit med HRF:s ordförande Ella Niia på SSAB och Linden, träffat ändå fler fackliga kamrater, träffat Somaliska föreningen, intervjuat Göran Persson, grillat en jäkla massa korv på gårdsaktiviteter, varit på LO-Pub, lyssnat på migrationsverket, annonserat och handlat. Jag har beställt valaffischer, telefonlistor, bananer, kaffebröd, blommor och en massa annat som vi behöver.

Jag har också varit på bastuklubb.

Klubb är inte rätta ordet egentligen utan snarare förening. Föreningen har rötter långt bak i tiden i Vingåkers historia. Det är en blandning av engagemang från företag, kommunen och föreningslivet, en företeelse vi faktiskt borde damma av och göra modernt igen. Tillsammans blir det bättre. Stora fabriken byggde en klubbstuga med bastu vid Lytterstabadet för arbetarnas rekreation. Facket och senare idrottsföreningen tog stort ansvar för att sköta den. Motionsgruppen, i samarbete med kommunen, ser fortfarande till att människor kan bada bastu året om varje onsdag och lördag, året om.

Valrörelse i bikini kändes väldigt naturligt.

Men samtalen är så viktiga, när och hur de än görs.

Ikväll träffade jag Basral.

IMG_3717

Hon är 17 år och går ut 9an nästa år. Hon är väldigt bra på matte men tycker att det är väldigt jobbigt med svenska och engelska. Hon vill bli läkare. Hennes fråga till mig var” jag har hört av ert ungdomsförbund, SSU, att ni vill införa en obligatorisk gymnasieskola, är det så och varför?

Jag bekräftade förstås att det SSU sagt var sant och det en gymnasieutbildning är, minst, det som krävs idag för att få ett jobb. Allt annat är att luras. Tanken med att göra gymnasieskolan obligatorisk är dubbel. Man berättar verkligheten och ställer krav på ungdomarna samtidigt som man ställer höga krav på samhället. Säger vi att alla ska klara gymnasiet så gäller det verkligen alla. Och då behöver vi hitta många, många möjligheter att ta sig dit. Och vi behöver ge alla rätt förutsättningar för att lyckas.

Basral tyckte det var en bra ide men skickade med mig en tanke som jag kommer somna med ikväll.

Hon sa, jag skulle vilja ha en människa att samtala svenska med. Jag kan skriva svenska, men vem vill hjälpa mig så att jag kan tala bra svenska?

Ja , hörrni, vem vill tala med Basral?

Kom igen nu då folkrörelsesverige, som vi är så stolta över, inte minst i arbetarrörelsen. Vi vet ju sedan gammalt hur man gör för att förändra med folkbildning, organisation och samtal. Vad väntar vi på?

/Caroline

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s