Jobben är nyckeln till välfärd

Jag fick förmånen att medverka i tidningen Framtid som socialdemokraterna i Eskilstuna och Torshälla gett ut nu inför valet. Jag skrev en artikel om vår politik som innehåller mängder av framtidsinvesteringar så vi kan göra Sverige bättre – för alla. Har du missat tidningen kan du läsa min text här. Men det står mycket annat som är läsvärt så jag rekommenderar dig att skaffa ett exemplar.

Namnlös

”Jobben är nyckeln till välfärd: Förutom den självklara tillfredsställelse en människa känner över att klara sin egen försörjning, ökar också landets skatteintäkter. Samtidigt minskar kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och försörjningsstödet då vi får ner arbetslösheten. Ett samhälle som vill vara i framkant har inte råd med det slöseri det innebär att inte ha människor i arbete.

Vi ska sträva efter att få ut det mesta och det bästa ur varje enskild individ. Alla individer skall med, oavsett bakgrund. Då minskar också klyftorna. Därför är fler människor i arbete socialdemokraternas högst prioriterade politiska fråga. Det är mycket viktigare än fler skattesänkningar.

Vårt mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit krävs framtidsinriktade investeringar i jobb och utbildning så att företagen kan växa och anställa. Vi måste ha en aktivare näringspolitik med mer samverkan mellan politik, arbetsmarknadens parter, akademi och näringsliv. Det behövs så vi kan stärka hela innovationskedjan så att fler företag, innovatörer och entreprenörer lyckas utveckla sina idéer till framgångsrika produkter och tjänster.

Sverige har skyhög arbetslöshet men många arbetsgivare har ändå svårt att hitta personal. En fungerande utbildningspolitik och en effektiv arbetsmarknad är viktigt om vi ska få ner arbetslösheten. Vi måste göra omfattande satsningar inom skola, högskola och på arbetsmarknadsutbildning så att människor kan ta de jobb som finns och de nya som växer fram. Vi vill göra om Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialist, så rätt arbetssökande och rätt arbetsgivare snabbt kan hitta varandra. Vi vill i samverkan med arbetsgivare utforma särskilda bristyrkesutbildningar. Det är viktigt att svenskt näringsliv har en god internationell konkurrenskraft.

Vi ska stoppa ungdomsarbetslösheten med hjälp av vår 90-dagarsgaranti som innebär att alla arbetslösa unga inom 90 dagar ska vara i jobb, studier eller praktik. Eller i en kombination av dessa.

Med Framtidsinvesteringar skapar vi också fler arbeten. Satsningar på infrastruktur för fungerande transporter för varor och för människor. Järnvägen måste rustas upp, helst igår. Vi behöver bygga fler bostäder och många miljonprogramområden behöver rustas upp. Då slipper unga bo hemma hos föräldrarna – tills de fyller 30, pendlaren kommer i tid – både till jobbet och hem och människor behöver inte tacka nej till arbete eller studier för att de inte har någonstans att bo.

Investeringar i gröna jobb förbättrar miljön och klimatet samtidigt som det skapar fler arbetstillfällen. Genom att gå före i omställningen kan Sveriges företag bli världsledande i att utveckla den teknik och miljöprofil som världen efterfrågar.

Socialdemokraterna tänker avskaffa Fas 3, eller Sysselsättningsfasen som regeringen döpt om det till, och istället införa extratjänster i välfärden med avtalsenlig lön. Vi vill att Sverige ska konkurrera med kunskap och kvalitet, inte med låga löner. Ordning och reda på arbetsmarknaden får vi genom att svenska löner och villkor gäller för alla som jobbar här – oavsett varifrån man kommer.

För att få ett jämlikt, jämställt och solidariskt samhälle måste alla människor ha rätt till ett jobb de kan försörja sig på. Vi socialdemokrater tycker att alla som vill gå upp i arbetstid ska få möjlighet att göra det.” 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s