Full fart i valrörelsen

984194_10152706598147958_1315761523925708545_n

Snart är det val. Söndagen den 14 september har vallokalerna öppet mellan klockan 08:00 – 20:00.

Det verkar bli ett jämnt val. Nio partier kämpar om väljarnas gunst. Jag – och många socialdemokrater med mig – har de sista veckorna samtalat med väljare i stort sett varje dag. Vi har klarat vårt uppsatta mål om 1,5 miljoner samtal, en otrolig bedrift. Ni är många som skall känna stolthet över ert arbete. Bara under gårdagen samtalade socialdemokraterna med närmare 90000 väljare. Det är nästan en procent av Sveriges befolkning.

Du som är osäker på hur man gör då man röstar finner bra information här:

http://www.val.se/

Det är ett ideologiskt val, även om jag anser att meningsmotståndarna försöker släta ut skillnaderna mellan rött och blått. Valet handlar om att välja väg för Sverige. Ska vi bygga väfärd, investera utbildning och skola, vården och jobben eller föredrar du som väljare fortsatta skattesänkningar?

Ska vi investera mer i järnvägen, bygga fler bostäder och stoppa rovdriften av välfärden. Eller vill du fortsätta sänka skatten och privatisera mera?

Det är säkert inte lätt att hänga med i valrörelsen. Det siffertrixas och förekommer direkta osanningar på många av motståndarnas valaffischer – framför allt i Stockholm. Jag har också noterat att högern inte längre talar om arbetslöshet. Trots att den är högre idag i procent än 2006 då Alliansen vann valet på löfte om att ordna jobben. De talar hellre om att fler är sysselsatta, men det är inte konstigt att det är fler, med tanke på att befolkningen vuxit med över 600000 personer. De talar om att ”aldrig förr har det kommit in så mycket pengar till välfärden”, men de glömmer att berätta att pengarna ska räcka till 600000 fler. Det finns statistik som visar att det arbetar 4,6 procent färre per 100000 invånare inom välfärdens kärna idag mot vad det gjorde då de vann makten.

Jag tycker att vi har en bra politik för framtiden. Socialdemokraterna tänker se till så att Sverige har EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Jobben är den viktigaste frågan. Förutom tillfredsställelsen en människa känner över att klara sin egen försörjning och de möjligheter detta ger i vardagen, innebär fler människor i arbete mer pengar till skola, vård och välfärd. Då blir Sverige bättre för alla.

Jag är övertygad om att våra förslag för skolan är helt rätt väg att gå. Mindre skolklasser för de yngsta, investeringar i läraryrkets attraktivitet och lärarlöner kombinerat med läxhjälp till alla och förändringar i lärarutbildningen kommer på sikt att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi inför ett kunskapslyft på komvux och folkhögskolan för att människor bättre ska kunna möta arbetsmarknadens krav. Du vet väl att vart femte rekryteringsförsök misslyckas idag. Antingen för att de sökande inte har rätt kompetens, saknar körkort eller för att hen inte kan hitta en bostad där jobbet finns.

hans-citat

Fler platser inom högskola och yrkeshögskola är också viktiga ingredienser för ett land som vill vara i framkant. Jag är besviken över de nedskärningar högern gjort där. Vinner vi valet innebär det konkret 630 nya utbildningsplatser på Mälardalens högskola och över 300 nya yrkeshögskoleplatser för Sörmland Läs mer om vår högskolesatsning här: http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Stor-satsning-pa-hogskolan/

Vi har mängder av vallöften. Vi tänker ta bort pensionärsskatten, bygga 250000 nya bostäder fram till 2020, vi inför fri entré på museer, vi inför möjlighet för unga att ta studielån på körkortet. Höjningar av underhållsbidrag och barnbidrag. Den som blir arbetslös ska ha rätt till 80 procent av sin lön upp till 25000 kronor. Då blir det mer av det omställningsstöd som försäkringen från början var tänkt att vara. Jag ska inte trötta ut dig med att skriva om fler, jag bifogar istället den här länken för dig som vill veta mer:

http://www.socialdemokraterna.se/Val-2014/Valloften/

Det förekommer också att meningsmotståndarna inte alltid är så ärliga och påstår att vi för att finansiera detta höjer en mängd skatter. Det stämmer inte. Vi inför en bankskatt. De som tjänar över 60000 får höjd skatt. Vi återställer krogmomsen då den sänkningen visat sig ha väldigt lite effekt på jobben. Vi tar också bort rabatterna på ungdomsarbetsgivaravgifterna. De reformerna har dömts ut av en nästan helt enig expertkår. När resurserna är begränsade måste vi se till att ha effektiva reformer. Kan vi för samma peng ordna fem jobb istället för ett, men i en annan sektor. Då måste vi prioritera det. Allt annat vore oansvarigt. Särskilt då vi har en enormt hög ungdomsarbetslöshet.

Vi tänker INTE ta bort vare sig RUT eller ROT. Vi begränsar dock RUT så att man har avdragsrätt på maximalt 25000 kronor per år. Men det räcker med cirka 2000 kronor i månaden för en stor majoritet av befolkningen, visar statistiken. Ytterst få nyttjar avdraget för mer än det. Vi inför INTE heller någon ny fastighetsskatt. Vi höjer som sagt inte heller inkomstskatten för dig som tjänar under 60000 kronor i månaden.

Annars började min dag på Sörmlandsradion där jag blev intervjuad, lyssna här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5960578

Därefter for jag till Flen, först telefonmöte på arbetarekommunen och sedan medverkan på en pressträff i stationshuset. Åsa Kullgren och Jan-Erik Larsson och jag presenterade våra satsningar på järnvägen, järnvägsunderhållet och om skillnaden i ekonomiska förutsättningar för Flen om Stefan Löfven blir statsminister. Kommunen får i sådana fall 30 miljoner kronor mer till välfärd.

flen

Eftermiddagen och kvällen tillbringar jag i Gnesta där jag ska hjälpa dem att knacka dörr. Vi gör det för att vi tror på ett bättre Sverige. För alla.

Flera gånger idag har mina tankar varit hos Anna Lindh. Idag är det 11 år sedan hon mördades på NK. En stor politiker men en ännu större människa rycktes då brutalt bort från sin familj och från oss. Det är ofattbart då det ofattbara sker – det är det fortfarande, känner jag. Mina tankar är idag främst hos hennes söner.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s