Dagen efter ett val

Jag är stolt över den valrörelse vi socialdemokrater gjort. Både i Sörmland och i Sverige. Vi har i Sörmland genomfört 65000 samtal. En otrolig siffra! Socialdemokraterna har genomfört närmare 2 miljoner samtal i landet. Vilken otrolig folkrörelse. Hoppas du som deltagit känner stolthet.

Efter en natt med väldigt lite sömn vaknade jag upp i ett land med ett nytt politiskt klimat. Det kommer inte att bli enkelt att regera Sverige. Men alla demokratiska krafter måste nu ta sitt ansvar.

Det missnöje som skapats av ett förlorat framtidshopp måste vi ta på allvar. Vår främsta uppgift måste vara att se till att fler människor känner att de får biljett till framtiden.

Det relativt nya ordet utanförskap har tyvärr bidragit till valresultatet. Det politiska styret vi haft har lett till att vi fått mer av ett ”vi och dem” samhälle. Större skillnader mellan den som har och den som inte har drar isär landet, ökar klyftorna och minskar gemenskapen. Då är det dessvärre enkelt att söka de enkla lösningarna istället för att verka för självklarheter som solidaritet och alla människors lika värde. Det borde historien lärt oss. Jag vägrar tro att alla de som röstat på Sverigedemokraterna är rasister. SD:s framgång är nog snarare ett kvitto på ett växande missnöje på den politik som förts, ett slag mot etablissemanget och samtidigt ett rop på förändring.

Det har inte varit alldeles enkelt. Det är många partier som velat vinna väljarnas förtroende. Vi har tvingats kämpa på fyra fronter.

Huvudmotståndare har varit Reinfeldts allians. Alliansen som inte fullt ut tagit   ansvar för konsekvenserna av sin egen skattesänkarpolitik. Håller ni med mig om att jobben är den främsta politiska frågan håller ni säkert också med mig om att det är märkligt att Reinfeldt i valrörelsen vägrat ta ordet arbetslös i sin mun.

Sverigedemokraterna som sökt populistiska lösningar som egentligen inte skulle lösa något alls. Problemenen i den värld vi verkar i beror inte på vilken hår- eller hudfärg människor har. Åkesson har lyckats vinna det martyrskap han sökt. Järnrör och andra skandaler till trots.

Vänsterpartiet som valde den enkla vägen och som i debatten ofta försökte locka väljare från S istället för att fokusera mot högern.

Gudrun Schyman som gillar att sola sig rampljuset sökte personlig framgång och makt genom FI. Nog har hennes kampanjande inneburit att högern enklare fått gehör för sitt mantra ”rödgrön röra”?

En av våra främsta uppgifter måste nu vara att mota främlingsfientligheten vid grind. Då finns nog bara en väg att gå. Genom driva en politik för fler jobb och minskade klyftor minskar vi utanförskapet. När fler människor klarar sin egen försörjning bidrar också fler till välfärdsbyggandet. Så måste vi bygga Sverige för framtiden. Då blir Sverige bättre – för alla.

Vi har en bra politik för detta. Nu väntar tuffa förhandlingar för att få igenom våra reformer och framtidsinvesteringar. Om vi inom socialdemokratin lyckas är jag säker på att vi ser ett varmare och bättre Sverige redan nästa val.

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s