Första veckan i riksdagen efter valet

Förra tisdagen hade vi första gruppmötet i riksdagen efter valet. Det var väldigt spännande och intressant att träffa alla de 113 nyvalda ledamöterna. Vilken samlad kompetens! Då jag varit ordförande i den fackliga studiegruppen så hängde jag noga med i uppropet för att få en uppfattning om vi fått några nya medlemmar i LO gruppen. Några var det. Bland annat Stefan Löfven. Jag tycker det är stort att någon från den fackliga studiegruppen blir statsminister. Det är första gången det händer. Det parlamentariska läget kommer att kräva en stor förhandlarkompetens av oss alla. Vi kommer att vara i minoritet i alla utskott och även i kammaren. Det blir ett hårt och svårt arbete som väntar och för första gången sedan valdagen ser jag faktiskt fram emot det.

Dagen efter var det introduktion för de nya i vår grupp. Jag hade uppgiften att berätta om vårt kvittningssystem. Det är obligatorisk närvaro som gäller vid omröstningarna i kammaren men sedan många år tillbaka finns en överenskommelse mellan partierna om hur vi hanterar frånvaro. Politiker och ledamöter är som bekant också människor. Saker händer människor och ledamöter. Det har jag själv en ganska påtaglig erfarenhet av. Hoppas jag fick fram det budskap som jag ville förmedla om att alla är en viktig kugge i ett ganska snillrikt, (faktiskt), demokratiskt maskineri. Jag hoppas också att alla kommer att hitta sin plats i detta.

Nu är det ju nomineringarnas, byte av arbetsrum och önskemålens tid. Alla får säkert inte den uppgift de drömt om, men alla uppgifter behöver göras. Jag hoppas att de flesta kan hitta en glädje och utmaningen i den uppgift hen får om det så är sista suppleant i det utskott hen överhuvudtaget inte önskat sig till.

En uppgift jag har är att sitta i valprövningsnämnden. I fredags granskade vi alla bevis som valmyndigheten utfärdat för de valda riksdagsledamöterna och ersättarna. Det blev godkänt.

Jag har tidigare känt mig både undrande och kritisk till att SD har en och samma lista över hela landet. Min tanke är att de faktiskt inte har vågat låta medlemmarna sätta upp listor i de olika riksdagsvalkretsarna. Inte vet jag hur de resonerat, men nu uppstår det demokratiska problem, enligt mitt sätt att se det.

Det första är att de ledamöter som representerar Sörmland inte har någon anknytning till länet. Det är ett viktigt uppdrag att finnas på hemmaplan och fånga upp de frågor som är viktiga i regionen och föra fram dem till riksdagen. Det är viktigt att ha kontakter, information och delta på träffar med exempelvis regionförbund, länsstyrelse, landshövding, företagare, fackliga organisationer, högskola och kommunalledningar. Mig veterligen har inte SD deltagit på något sådant i Sörmland den föregående mandatperioden. Det är visserligen sörmländska SD ledamöter som kommer att finnas i riksdagen kommande period, men en av dem kommer exempelvis att representera Stockholms kommun.

Det andra är att enligt vallagen har de samma tre ersättare i alla valkretsar. 49 ledamöter kommer att ersättas av samma tre personer vid behov. Detta oavsett varifrån den som lämnar kommer ifrån. Demokratiskt problem? Svaret är ja.

/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s