Regeringsförklaring, Statschefsinbjudan, utskottsplacering och annat

I fredags fick vi äntligen höra en socialdemokratisk statsministers regeringsförklaring. Den innehöll ett budskap som stämde väl överens med det vi försökt föra fram under valrörelsen. Där betoning på arbete, välfärd, miljö och skola låg i centrum. Det blir en utmaning att under kommande mandatperiod ge så många människor som möjligt en biljett till framtiden. Känner människor att man är med på den resan försvinner också mycket av grogrunden för extremistiska åsikter och partier. Ett välkommet besked var också att Sverige kommer att erkänna den palestinska staten. Som Israel agerar på de ockuperade områdena är det nödvändigt att omvärlden lägger ett starkt diplomatiskt tryck på Israel om en tvåstatslösning ska vara möjlig.

Läs hela regeringsförklaringen här: http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2014/Regeringsforklaring-2014/

I lördags hanterade den socialdemokratiska gruppen frågan om vilka utskott vi ledamöter ska arbeta i under mandatperioden. Sörmland fick ett synnerligen gott utfall. Fredrik Olovsson, från Katrineholm, blir ordförande i Finansutskottet. Vingåkersdottern Caroline Helmersson Olsson blev ”chefspiska”, eller kvittningsansvarig om man så vill och hon sitter dessutom kvar i Utbildningsutskottet. Sara Karlsson, Eskilstuna, blir vice gruppledare i Skatteutskottet där hon tänker fortsätta bevaka miljöfrågorna. Själv blir jag vice gruppledare i Konstitutionsutskottet. Den enligt uppgift Eskilstunafödde Tomas Eneroth, blev gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Igår mottog jag en delegation från ”Sydsverige”, det vill säga från Vorpommern. Det var en grupp med studenter som läste svenska och specialstuderade svensk socialdemokrati! Och som ni alla vet var Pommern en del av Sverige från 30-åriga kriget fram till 1814. Men staden Wismar var uthyrd till Mecklenburg från 1803 till 1903, men 1903 ville inte Sverige bråka med stormakten Tyskland om ett simpelt hyresavtal så staden blev kvar i tysk ägo. Det är fascinerande att ta emot en utländsk delegation som är så insatt i svensk socialdemokrati och svensk valrörelse.

kungen

Fick nyss en inbjudan från Kungliga Hovstaterna och Statschefen bjuder den nyvalda riksdagen till sin officiella bostad i Gamla stan. Oavsett syn på statsskick infinner jag mig då Statschefen kallar.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s