Löfven, LO, Landstinget, sparbanker, styrelser och förtroenderåd

I förra veckan hade jag en intressant konferens med Sparbanksstiftelserna. Jag sitter själv med i styrelsen för Sparbanksstiftelsen Nya och vi har tack vare att Swedbank gått bra och en bra förlikning med Folksam lyckats återställa vårt egna kapital till cirka 400 miljoner kronor. Sparbanksstiftelserna drabbades som bekant mycket hårt av den finansiella härdsmältan för några år sedan. Men har nu tack vare ett samarbete med Folksam och de fristående sparbankerna återigen ett stort inflytande på Swedbank.

I torsdag, då Mellansverige drabbades av årets första snökaos, hade LO distriktet möte i Norrköping. På mötet markerade LO:s vice ordförande Tobias Baudin och jag de goda fackliga politiska samarbeten som nu sker i ny form.

I fredags hade socialdemokraterna Sörmland sin distriktsstyrelse i Västerås. Det berodde inte på att vi annekterat Västerås utan på att landstinget i Sörmland hade konferens där. Distriktsstyrelsen ägnades helt åt att förbereda Förtroenderådet i Katrineholm nu på lördag. Beroende på valresultatet och den vidgade koalitionen har vi, fast vi fortsatt sitter i styrande ställning, färre förtroendeuppdrag att fördela. Vi måste också fundera över hur partiet är väl rustat för att klara av nästa val till landstinget. Detta har gjort valberedningsarbetet för landstingsuppdragen ovanligt svårt.

Igår, måndag, besökte statsministern Eskilstuna. Där tittade Stefan Löfven på den stora lässatsningen för barn och ungdomar som kommunen genomfört. Han tittade också på det traineeprojekt som genomförts i kommunal verksamhet för att där få konkreta exempel på hur sådan verksamhet kan organiseras. En viktig fråga är naturligtvis hur man kan få ett gott samarbete med de fackliga organisationerna så att befintlig personal inte känner sig hotade i sina yrkesroller.

Här är en radiolänk från eskilstunabesöket: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6014539

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s