Så har återigen en vecka flytt

Förra veckan var jag på ett seminarium där det grundades en förening för att arbeta för bildandet av en svensk stiftelse för bevarande av viktiga kulturarv och samlingar. Initiativet till föreningsbildandet har tagits av Janne Kruhsberg på Haneberg utanför Eskilstuna. Det initiativet ligger väl i linje med den problematik jag har uppmärksammat i en interpellation till förutvarande kulturministern Lena Adielsohn Liljeroth och i den motion som jag la nyss under allmänna motionstiden. Problematiken bakom de här initiativen är den förlust av svenska kulturskatter som sker genom att det inte finns någon allmännyttig stiftelse som kan lösa in privat egendom vid exempelvis arvsskiften eller vid fideikommiss upplösande. I England har en motsvarande stiftelse funnits sedan 1800-talets slut och jag tror att en motsvarande institution behövs även för Sverige. Det visar inte minst den uppmärksammade försäljningen av konstsamlingen på Biby utanför Eskilstuna.

Här kan du läsa min motion: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/En-nationell-stiftelse-for-att_H2021164/

Idag har jag varit på ett intressant seminarium om basindustrins framtid i Finland och i Sverige som anordnades på Finlandsinstitutet. Där gavs en intressant genomgång om bland annat trä- och pappersindustrins framtid. Den finns nog, framtiden, med tanke på att Stora grundades för 1200 år sedan, efter att en finne hittat kopparmalm i Dalarna och att Enso grundades av en norrman, vid namn Gutzeit i Kotka, på 1870-talet.

Här är länk till Finlandsinstitutets hemsida:

http://www.finlandsinstitutet.se/sv/

Jag skrev i tidningarna Arbetet och i Folket i helgen om Riksrevisionens rapport ” Primärvårdens styrning – efter behov eller efterfrågan?” Rapporten beskriver hur vårdvalet och vårdgarantin gör det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras. Reformerna har visserligen gett förbättrade kontaktmöjligheter med vården och fler vårdcentraler. Men det har främst gynnats patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status.

Länk till min lite längre artikel i Folket: http://folket.se/asikter/debatt/1.2792198

Länk till Riksrevisionens rapport: http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2014/Primarvardens-styrning–efter-behov-eller-efterfragan/

Precis som Maj-Lis Lööw är jag glad att vi i regeringen backade om nedskärningarna av anslagen till de svenska Medelhavsinstituten. Det är bra när man kan erkänna sina misstag, tänk om borgarna gjort det med sjukförsäkringen, då hade många människor sluppit att lida.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s