Kaos i svensk politik

SD har ändrat spelreglerna i svensk politik genom att man kommer att rösta för ett budgetförslag som man egentligen stöder enbart för att fälla en sittande regerings förslag. Man är också tydlig med att om det varit en borgerlig regering hade man röstat på det socialdemokratiska förslaget, bara för att fälla den borgerliga regeringen. Om SD hade tillämpat det förhållningssättet under förra mandatperioden hade alla Anders Borgs budgetar fallit. Sverige är alltså oregerbart. Om inte ett nyval skulle resultera i att något av de traditionella blocken får egen majoritet. Det verkar, utifrån dagens opinionsläge, inte särskilt sannolikt. Frågan är då om Sverige måste gå omvägen över ett nyval för att förstå att det krävs ett samarbete över den traditionella blockgränsen om inte SD ska få makten att styra svensk politik.

SD väljer nu att rösta emot sänkt pensionärsskatt. De röstar emot att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen och de röstar emot en förbättring av arbetslöshetsförsäkringen. Jag undrar hur många av deras väljare som stödjer det? Det kommer att bli en spännande valrörelse utan valstugor på igenfrusna torg. Men trapphusen är i alla fall varma när vi knackar dörr.

Om inte alla tar sitt förnuft till fånga…

Varför återförvisar vi i regeringen inte budgeten till finansutskottet kanske du undrar? Därför att de borgerliga partierna igår gjorde tydligt att:

* De vägrar föra konstruktiva samtal om budgeten.

* De vägrar ta ansvar för den parlamentariska situationen.

* De låter hellre SD diktera villkoren för svensk politik.

Därför finns det tyvärr ingen anledning att återförvisa budgeten till finansutskottet. Det hade krävts att alla seriösa partier tagit ansvar för landets bästa. Men Alliansen vägrar föra konstruktiva samtal med regeringen i detta svåra läge. Det är både beklagligt och vårdslöst.

/Hans

PS Vi skulle ju kunna, i kontrapropositionsvoteringen, rösta fram SD:s förslag som motförslag till vårat eget huvudförslag för att därigenom omöjliggöra att det borgerliga förslaget finns med i slutvoteringen. Nu har ju SD ändrat spelreglerna! Men jag tror nog svenska folket värdesätter att man inte gör lekstuga av Sveriges riksdag. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s