Många förlorare då budgeten föll

Sverige står inför ett extra val sedan sverigedemokraterna brutit mot parlamentarisk praxis och röstat för ett budgetförslag som de inte stöder. Detta medför att pensionärer, arbetslösa och sjuka som litat på SD:s löften nu sitter kvar med en borgerlig politik som gynnar höginkomsttagarna. Vi hade om vi använt samma röstningstaktik kunna röstat fram SD:s budgetförslag som motförslag till vårt. Då hade de borgerliga tvingats lägga ner sin röst i slutvoteringen ifall de inte velat stödja SD:s politik. Så länge politiker är hederliga och följer praxis fungerar ett system utan regler. Svensk politik har klarat sig utan en sådan reglering, men nu har vi ett parti som mest är intresserat av att ställa till kaos. Tyvärr valde socialdemokraterna i Region Skåne att följa den möjliga vägen att rösta fram sverigedemokraternas förslag som motförslag, det tycker jag var olyckligt.

Sverigedemokraterna har deklarerat att de tänker rösta emot varje budget som de inte varit med att förhandlat fram. Det innebär att risken är betydande för att Sverige även efter valet den 22 mars står inför samma besvärliga parlamentariska situation om Annie Lööf och Jan Björklund fortsätter att resonera runt samarbete över blockgränserna som de gör nu.

Sverigedemokraterna försöker medvetet att skapa en bild av sig själva som utsatta för någon slags gruppmobbning. Jag kan försäkra er att SD blir behandlade som vilket annat parti som helst i alla formella sammanhang. Det visar inte minst valet av Björn Söder till vice talman. Jag och andra riksdagsledamöter pratar och diskuterar med deras ledamöter på samma sätt som med andra kollegor.

När sverigedemokraterna är upprörda att de saknar inflytande med 13 procents väljarstöd vill jag påminna om att socialdemokraterna efter valet 2006, med 35 procents väljarstöd, helt saknade inflytande. Så fungerar en parlamentarisk demokrati. Om ingen vill förhandla med en saknar man inflytande om man inte har över hälften av mandaten.

Varför vill då ingen samarbeta med sverigedemokraterna? Om man läser deras program är partiet idag ett socialkonservativt nationalistiskt parti som vill begränsa invandringen till Sverige. Inget av de skälen borde omöjliggöra samarbete i sakfrågor. Skälet till varför samarbete är omöjligt är partiets rötter. Då menar några att många partier har problem med sina rötter. Vänsterpartiet med sitt stalinistiska förflutna, Moderaternas motstånd mot demokrati, centerns brunaktiga 20-tal, socialdemokratiskt stöd av rasbiologiska institutet och så vidare. Skillnaden är att de som nu är aktiva i de partierna inte har gått med i ett parti som stött de ställningstagandena. Dagens ledande sverigedemokrater gick däremot med i ett tämligen nygrundat parti i början av 90-talet som skapades av ett gäng gamla fascister. Ett parti där man av och till använt naziuniformer, där programmet var klart fascistiskt anstruket och där Jimmie Åkesson själv har sjungit med i hyllningssånger till Olof Palmes mördare. I vilket annat parti som helst hade meriten att utrusta sig med järnrör på Kungsgatan i Stockholm lett till att man inte längre kunde ha ledande förtroendeuppdrag.

Jag utesluter inte att SD befinner sig på en resa som andra partier redan gjort, bort från sina rötter till att bli något annat. Men det är faktiskt så att en sådan resa kräver tid – och nya människor.

Nu måste socialdemokraterna ge sig i kast med en ny valrörelse. Det blir den tredje på mindre än ett år. Vi alla kommer att få göra en stor insats för att valet ska sluta med en seger som säkrar en socialdemokratisk ledd regering. Vi går till val som eget parti och för vår egen politik men också för en budget som är så oerhört mycket bättre än den borgerliga budget som nu fått stöd av sverigedemokraterna. Svenska folket måste välja mellan mer pengar till välfärden eller fortsatta skattesänkningar. Budgeten som föll innehöll investeringar för minskade klyftor.

Tack vare Alliansen och SD blir det ingen förbättrad a-kassa, inget höjt underhållsstöd, ingen höjd grundnivå i föräldraförsäkringen och inget stopp för utförsäkringar i sjukförsäkringen. Pensionärerna får inte sänkt skatt och de går också miste om den planerade höjningen av bostadstillägget. Det blir ingen satsning på bättre arbetsmiljö och FAS 3 blir också kvar. Vår reform om att ingen ung ska gå utan jobb eller utbildning i mer än 90 dagar blir inte heller verklighet. Järnvägen får inte heller de extra miljarder som den verkligen skulle behöva och tågkaoset lär fortsätta vara en stor del i tågpendlarnas vardag.

De borgerliga partierna börjar inse att de om de blir det större blocket riskerar att hamna i samma situation som vi nu har gjort. De har därför sagt att de vill ändra reglerna så det blir enklare att styra i minoritet. Jag är väldigt tveksam att trixa med regler för att det är svårt att få ihop en majoritet i Sveriges riksdag. Partierna måste ta det ansvaret. Ett förtroendeuppdrag är inte bara ett privilegium det är också ett ansvar!

Finland

Förutom parlamentarisk kris har jag också haft en del andra mindre besvärliga uppdrag. I förra veckan uppmärksammade jag Finlands självständighetsdag genom att delta på ambassadens mottagning. En trevlig tillställning där man frotterar sig med diplomater, ministrar, militärer och annat löst folk.

Jag deltog också i Sparbanksstiftelsen Nyas styrelsemöte på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Där träffade vi Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström som gav en bra bild av bankens verksamhet med också betonade vikten av ägarsamarbetet mellan Folksam, de fristående sparbankerna och sparbanksstiftelserna för att Swedbank ska ha en stabil huvudägare grundad i kundägda organisationer. Övningen avslutades med ett alternativt julbord bestående enbart av skaldjur. Vad gör man inte för bankens väl.

I måndags kväll hade Eskilstuna arbetarekommun representantskap där man tog ställning för ett majoritetssamarbete med moderaterna och centern. Detta skedde efter en socialdemokratisk ledamot hoppat av och blivit politisk vilde och omöjliggjort för den tidigare majoriteten s, v och mp att fortsätta styra. Jag tycker det var ett bra beslut i det uppkomna läget. Det kräver dock att partiet blir mer aktivt i att prata om sin ideologi och de ideologiska motsättningarna som finns till moderaterna. Socialdemokraterna och moderaterna behöver varandra som huvudalternativen inom svensk politik och en tydlig höger vänsterkonflikt behövs för att inte populistiska partier på vänsterkanten ska få politiskt utrymme. I kommunalpolitiken kan däremot ett sådant här samarbete mellan två systemansvariga partier fungera bra och vara positivt för en kommuns utveckling.

Göran Persson har fått en sin byst i riksdagen den här veckan.

18gp byst

/Hans

Här är klippet när Åkesson hyllar Olof Palmes mördare: https://www.youtube.com/watch?v=Fzc7B66w8Tw

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s