Jag vill önska er alla ett gott nytt år

Så kom den till sist. Den sista dagen på supervalåret 2014. Jag tycker det är ett år som närmast rusat fram. Det känns som att det nyss var förra årets nyårsafton. Samtidigt om man tar sig tid att reflektera så är det enormt mycket man har hunnit med. Det har varit arbetarrörelsebåtresa, Almedalen, politiska möten, riksdagsarbete, motioner, interpellationer, familj och vänner. EU-val, riksdags-, landstings- och kommunval har inneburit att massor av dörrar har knackats och de politiska samtalen har varit många. Färre än 500 röster ledde till att vi förlorade ett mandat i EU-parlamentet.

Vi nådde dock vår målsättning att segra i riksdagsvalet och vi fick äntligen en socialdemokratiskt ledd regering med Stefan Löfven som statsminister. Ingen har väl kunnat undgå att märka den politiska kris som SD:s agerande ledde till. SD bröt praxis och stödde Alliansens budget enbart för att ställa till oreda och kaos samtidigt som de lovade att försöka fälla varenda regring som inte stödde deras egen politik.

Därför är Decemberöverenskommelsen mellen de båda regeringspartierna och Alliansen nödvändig och bra för Sverige. Landet står inför tuffa utmaningar och det behövs politisk stabilitet för att komma till rätta med dessa. Överenskommelsen, som sträcker sig till och med valet 2022, innebär att den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

Överenskommelsen pekar också ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvars- och säkerhetspolitik, energifrågan och pensioner. Tillsammans har vi har sett till att enas om långsiktiga former för hur Sverige ska kunna styras. Decemberöverenskommelsen är en vinst för Sverige och svenska folket – inte för något enskilt parti.

Nu kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen att kunna genomföra en rad reformer – till exempel investeringar i jobb till unga, bättre villkor för lärarna och bättre arbetslöshetsförsäkring. Vi kommer att lägga en ändringsbudget i april. Reformerna kan finansieras genom att slopa nedsättningen av arbetsgivaravgifterna, sannolikt redan från halvårsskiftet. Jämfört med den budgetproposition vi lade fram i höstas är den stora skillnaden att vi inte har möjlighet att genomföra några förändringar i inkomstskatterna – eftersom förändringar där måste göras vid årsskiftet.

Samtidigt är det så när man förhandlar, man måste ge och ta. Det är att agera politiskt ansvarsfullt.

Jag tycker att det ska bli skönt att slippa extra val. Istället för valrörelse kan vi nu lägga vår energi på att förändra Sverige till det bättre. Samtidigt måste jag säga att jag är djupt imponerad över hur snabbt vårt parti ställde om för en ny valrörelse. Det tog inte ens ett dygn innan vi hade riggat för en stor valupptakt. LO-förbunden ställde sig också direkt på tå och laddade för val precis som LO centralt och LO-distriktet. Det känns glädjande att vi i år tagit ett steg närmare den kraftfulla folkrörelse som vi egentligen är. Tillsammans för mer välfärd och ett bättre Sverige – för alla!

Jag vill rikta ett stort tack till alla er där ute som på något sätt hjälpt till detta år. Ingen nämnd, ingen glömd. Tack för alla telefonsamtal, alla knackade dörrar, alla insändare och alla ställningstaganden på sociala medier! Ett särskilt tack till er som varit hemma och höll ställningarna så att er partner, er förälder, ert barn, eller vem det nu var i din familj, kunde valarbeta. Utan er hade det inte gått. Tack för en värdefull insats!

Jag vill önska ett gott slut på 2014 och ett riktigt gott nytt år till dig och de dina. Var rädda om er, kör försiktigt, fira lagom och hantera nyårsraketerna varsamt.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s