Riskerna för det öppna samhället

Extremismen förstärks i Europa och i Sverige. Små minoriteter tar sig rätten att utifrån sin världsbild vilja styra verkligheten för alla andra. Extremism föds ur dåliga uppväxtvillkor och osäkra framtidsutsikter. Den enda långsiktiga strategin för att motverka extremism är därför ett samhälle som erbjuder alla människor en biljett till det nya. Då är globaliseringens utmaningar och ekonomins snabba förändring stora utmaningar. Det är svårt att kombinera snabb förändring med trygghet, det är svårt men det är inte omöjligt och det är vår tids största politiska utmaning.

Yttrandefrihet

I det mer kortsiktiga perspektivet är det viktigt att samhället och vi som individer agerar med tydlighet och kraft mot varje försök att inskränka yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Det kommer att krävas förstärkningar av polisiära insatser, det kommer att krävas förstärkningar av sociala insatser för att hantera den kritiska situation som vi befinner oss i. Men det är inte det som långsiktigt löser problemet. Det finns en stor risk att högerpopulister nu kommer att utnyttja tillfället till att försöka framställa det så att alt främmande är ont och att det enbart är genom extrem nationalism vi kan skydda oss mot terror. I själva verket är det så att högerpopulismen också är ett lika stort långsiktigt hot mot demokratin. Jag tycker att Björn Söders uttalande tydligt illustrerar att de inte är någon större vän av yttrandefrihet. Söder skrev på Twitter: ”Hade Anders Lindberg på Aftonbladet haft någon skam i kroppen hade han sedan länge lämnat journalistyrket och kanske sysslat med något han var mer lämpad för, som t ex svampodlare. Han skämmer ut hela journalistkåren och Sverige”. Detta med anledning av att Lindberg påtalat det dåliga i att hamna på topplistor över världens mest antisemitiska händelser som Söders uttalande gjorde. Att man inte kan syssla med ”svampodlare” utan med svampodling är visserligen en petitess. Man kan dessutom fundera på om Söder, utifrån sitt eget resonemang, borde överväga att lämna politiken och istället plocka svamp?

Det nya året, som inte blev ett valår, måste vi använda till att stärka vår organisation. Vi behöver bli fler och vi behöver hitta nya sätt att arbeta för att göra politik intressant för fler. Vårt parti måste, för att även i framtiden vara landets främsta politiska kraft, vara ett brett parti och tillåta en bra intern debatt. Det finns en risk att partiet uppfattas att bara var till för någon eller några delar av befolkningen. Vi måste bära med oss att det i socialdemokratins väsen ligger det att partiet är ett brett parti för folket.

/Hans

Teckningen är tagen från satirtidningen Charlie Hebdo som igår utsattes för det otäcka terrordådet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s