Partiledardebatt, teater och hoten mot pressfriheten

Igår var det den första partiledardebatten efter Decemberöverenskommelsen. Det märktes at partierna sökte sina roller i det nya politiska landskapet. Stefan Löfven utstrålade självsäkerhet och auktoritet. Stefan har verkligen växt, både som talare och debattör. Det märks att han är mer bekväm i rollen som debattör i ett ganska tufft klimat. Statsministern värnade vikten av det öppna samhället och han uppmärksammade den hotbild som finns ifrån terrorn.

Anna Kinberg Batra försökte, utan större framgång anser jag, få fram en bild av en regering som inte lyckas genomföra något. Genom att jämföra med tidigare regeringars leverans efter 100 dagar. Det blev ganska genomskinligt och poänglöst då alla svenskar vet att vi har ett besvärligt parlamentariskt läge som inte setts sedan 1920 talet. AKB kan säkert växa in i rollen som oppositionsledare, men hennes första partiledardebatt var inte övertygande.

Det är ganska uppenbart att Folkpartiet tror att NATO-frågan kan vara en fråga som tillför partiet ny energi. För landets skull finns ett stort problem om fokus ska hamna om medlemskap i NATO istället för om hur en nödvändig militär upprustning skall finansieras.

Kristdemokraterna letar i desperation efter en fråga som kan ge dem nya väljare. Man märker att Hägglund gett sig ut på röstfiske i invandringspolitikens grumliga vatten.

Sverigedemokraterna förstärkte bilden av att vara ett oseriöst parti genom att lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen. Den kommer att, efter två bordläggningar, att behandlas den 20 januari klockan 13:00. Jag tror att svenska folket inte vill ha mer kaos nu, så jag förstår inte ens de politiska poängerna här, ens för SD.

Här kan du se partiledardebatten i efterhand: http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Partiledardebatter/Partiledardebatt/?did=H2C120150114pd 

Igår kväll var jag på teater med den socialdemokratiska gruppen i konstitutionsutskottet. Vi såg en pjäs som handlade om Herbert Tingsten. För min generation, och yngre, är Tingsten en tämligen okänd figur. Jag har vaga minnen från ungdomen om en excentrisk man i mörk kostym och tjock cigarr som diskuterade politik på ett ilsket sätt. Han framträder i pjäsen som en intressant liberal ledarskribent io en stormig tid. Han gjorde också en intressant ideologisk vandring från ung socialist till rabiat sosseätare i medelålder för att i slutet av sin levnad börja återvända hemåt. Pjäsen får av teaterkritikern Hans Ekström betyget lysande och kan varmt rekommenderas. Se den på Stadsteatern. Jag blev också nyfiken på den relativt nyutgivna boken om honom och tänker ta en tur till bokhandeln.

Här kan du läsa mer om pjäsen och köpa biljetter: http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/

På Konstitutionsutskottet idag bestämde vi att vi ska ordna ett seminarium om hoten mot pressfriheten i Sverige. Det är viktigt att vi står upp för alla de delar av samhällsapparaten som kan sättas ur spel av dagens hotbild. Det gäller politik, det gäller domstolsväsendet, det gäller polis, det gäller socialtjänst, det gäller media och mycket mer. Ibland kan det kännas att vi i Sverige har levt i en skyddad värld och inte förstått hur känsliga de strukturer är som ger oss civilisation.

/Hans

2 tankar på “Partiledardebatt, teater och hoten mot pressfriheten

  1. Hej Hans (eller Tommy 😉 )!
    Varmt tack för uppdateringen. Er tjusiga blogg är oftast en källa till både uppdatering och hopp. Här visas inte bara problem (som nyhetssändningarna kan fokusera väl mycket på ibland) utan också hur lösningarna kan se ut ur vårt eget trevliga perspektiv. Speciellt glädjer det mig denna gång att initativ tas för pressfriheten. (Det var också kul och oväntat med en teaterrecension!).

    Jag läser er med spänning och ser redan fram emot nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s