”Alla kan inte borsta varandra på ryggen”

bild

I helgen uppmärksammades två levnadsöden som fortfarande påverkar oss. Det är nu 70 år sedan Raoul Wallenberg försvann i Budapest där han tillfångatogs av NKVD och skickades till Moskva. Det andra är Fadime Sahindal som imorgon för 13 år sedan brutalt mördades av sin familj för att hon svikit den så kallade hedern. Båda är exempel på när det svenska samhället agerat för svagt när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter. I det första fallet berodde avsaknaden av agerande på rädsla för den nya supermakten Sovjetunionen. I det andra fallet beroende på missriktad hänsyn till kulturella olikheter. Båda exemplen manar till eftertanke.

Vår talman Urban Ahlin (S) besökte Budapest där Raol Wallenberg uppmärksammades och statsminister Stefan Löfven höll i lördags ett tal på Fadimes minnesgala. Här kan du läsa statsministerns tal:

http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2015/Tal-pa-Fadimes-minnesgala-2015/

IMG_0721

Volvos nya reklam tycker jag på ett genialt sätt visar svensk fordonsindustris betydelse för hela landet. Reklambilden ovan såg jag utanför Sveavägen 68 – partihögkvarteret. På en annan reklampelare såg jag ”made in Blekinge”. Vi har nu en regering som inte ser svensk industri som ett särintresse och det är hög tid att Sverige återigen får en näringspolitik värd namnet. Visst ökar servicesektorns betydelse i en modern ekonomi. Men min pappa, som var ingenjör just på Volvo, utryckte det lite burdust som att ”alla kan inte borsta varandra på ryggen”.

IMG_0725

Måndagen ägnade jag åt årets första partistyrelsemöte som inkallades för att planera valrörelsen. Decemberöverenskommelsen gjorde detta planeringsarbete överflödigt men vi hade en spänstig och bra diskussion om hur vi ska kunna leverera socialdemokratisk politik under mandatperioden.

Idag har vi haft omröstning om misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Eskilstunasonen Tomas Enerot höll ett lysande och pedagogiskt anförande. Stefan sitter kvar, nu kör vi!

Här kan du se ledamöternas anförande direkt innan voteringen:

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Ovrigt/Ovrig-debatt/?did=H2C120150120zz1

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s