Vi får aldrig glömma!

AMF

Veckan har präglats av att det idag är 70 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Minnesdagen känns mer aktuell än någonsin efter den senaste tidens händelser. Förintelsen är unik genom sin industriella utrotning av människor, men den ondska som den är ett utryck för är evig. Så sent som i natt gick en riksdagskollega förbi Forum för levandes historias lokaler i Gamla stan när nazister tejpade porten full med förnekelser över att förintelsen har inträffat. Här i riksdagen ordnas en ceremoni med bland annat tidigare statsminister Göran Persson och överlevande från koncentrationsläger. Jag själv kommer också att delta i en ceremoni på Raoul Wallenbergs torg klockan 17:00. Statsminister Stefan Löfven kommer att delta i en ceremoni i synagogan och romernas öde under nazisttiden uppmärksammas i Jakobs kyrka. Talman Urban Ahlin besöker Auschwitz idag där en minnesceremoni hålls.

Vi får aldrig glömma att den som inte lär av historien kan tvingas uppleva detta igen.

Vi i Konstitutionsutskottet har ett särskilt ansvar för de två nationella minoriteterna romer och judar. Dessa två grupper har behov av särskilt stöd idag. Judarna är utsatta för en hotbild som gör att deras skolor och religiösa lokaler måste ha extra skydd. Många judar vågar inte offentligt visa sin tillhörighet till gruppen. Det är inte en acceptabel situation. Diskrimineringen av romerna kan avläsas på alla de sätt som man kan mäta människors välbefinnande. Hälsa, arbetskraftsdeltagande, skolresultat, medellivslängd och så vidare. Det svenska samhället måste ta ett större ansvar för att lyfta gruppens levnadsvillkor. Själv deltar jag som socialdemokratisk talesperson för de nationella minoriteterna i riksdagens romanätverk.

Idag är det också 50 år sedan Winston Churchill begravdes. Jag kommer ihåg begravningen för att jag lekte med båtar i badkaret och tvingades att komma och titta för att det var något jag skulle komma ihåg. Det är väl det som kallas föräldraansvar, för jag kommer ihåg. Sir Winston Churchill hade många sidor och man behöver inte älska alla. Men man kan konstatera att hans insats för att stoppa nazismen gör honom till en av historiens stora. Här kan du se 50 år gamla bilder från hans begravning:

https://www.youtube.com/watch?v=87Xkr8z3lEo&feature=youtu.be&app=desktop 

Det här talet höll Churchill när Storbritannien stod helt självt mot nazisterna, som segrat på kontinenten. Jag tycker att det är hans bästa tal:

https://www.youtube.com/watch?v=G4BVzYGeF0M

Vid sidan av dessa mer allvarstyngda uppdrag har jag under veckan bland annat haft förmånen att vara gäst på franska ambassadörens residens. Som man kan förvänta sig var det fantastisk mat och god dryck. Detta var dock inte det viktiga, utan att vi hade en väldigt bra diskussion om grogrunden för den extremism som visade upp sitt ansikte genom i attentaten i Paris. Den segregation som finns i många storstäder i Europa får förödande konsekvenser. Levnadsvillkoren och segregationen skapar en farlig draksådd.

bild (2)

I lördags tog jag emot en delegation av valarbetare från Vingåker. De tillhörde de tappra som knackade 1,5 miljon dörrar under valrörelsen. De fick då träffa en av de forskare som följt dörrknackningen. Den redovisning han gav av dörrknackningens effekter gav en bekräftelse på att arbetet inte varit förgäves. Nu gäller det att fortsätta med dörrknackningen under mandatperioden så att vi är redo för nästa val.

bildVAK

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s