Utredningar, Robotdalen, Rotary, dubbla ministerbesök och HBT-S

En av en riksdagsledamots kanhända okända arbetsuppgifter är att många av oss sitter i många statliga utredningar. Det svenska utredningsväsendet är ett fantastiskt instrument för att få fram väl genomarbetade förslag till förändringar. Utredningarna får ofta ett brett stöd efter att de som deltagit från olika partier i dem gnuggats mot varandra och nått samsyn.

utre

Själv deltar jag förnärvarande i en utredning om finansiering av de svenska partiväsendet. Utredningen är föranleden av den kritik Sverige har fått av det internationella kontrollorganet GRECO. GRECO:s kritik går ut på att det finns korruptionsrisk i och med anonyma bidrag har varit legala att ge till svenska partier. Provisoriskt skapades et förbud på nationell nivå med ett förbud mot anonyma bidrag men med ett drakoniskt straff: helt indraget statligt stöd. Det är vare sig proportionellt eller rimligt och dessutom saknas bestämmelser mot bidrag på lokal och regional nivå. Hur ett system ska vara utformat är ”trickigt” om vi ska kunna bevara den svenska föreningskulturen i partierna på lokal nivå. Om du vill titta på vilka utredningar som arbetar för närvarande kan du gå in och kika på statens offentliga utredningar – SOU. http://www.sou.gov.se/pagaende-utredningar/

I fredags hade jag en intressant överläggning med representanter från Robotdalen om bildandet av en riskkapitalfond för innovationer inom automationsområdet. Robotdalen är ett bra exempel på ett samarbete mellan näringsliv, akademi och politik. Om Sverige ska lyckas bryta den stagnation vårt land har hamnat i efter 2006 måste fler sådana samarbeten komma till. Läs gärna Aftonbladets Daniel Swedins utmärkta ledare i ämnet från igår: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article20253203.ab

Här är en länk till Robotdalen: http://www.robotdalen.se/

I lördags skulle vi ha haft valupptakt för partidistriktet i Katrineholm. Den blev tack och lov inställd. Själv ägnade jag istället dagen åt att köpa kläder åt barn på Vingåkers Factory outlet. Men samtidigt i Vingåker hade HBT-S i Sörmland årsmöte och där valdes Jörgen Danielsson till ny ordförande. Grattis Jörgen och välkommen som adjungerad till distriktsstyrelsen.

bild (5)

Igår medverkade jag på Rotary Eskilstuna och berättade om hur det var att vara en homosexuell offentlig person i Eskilstuna i början av min politiska karriär. En och annan av de närvarande kom med kloka reflektioner över hur värderingar förskjutits i det svenska samhället under de senaste 20 åren. Det vi nu måste fråga oss är – vilken grupp diskrimineras idag?

th

Mikael Damberg, vår näringsminister, besökte igår vår kirurginstrumentstilverkare Stille AB i Torshälla. Jag och flera andra medverkade på besöket, som gav en bra bild av företaget som utifrån en styrkeposition inom ett traditionellt område gett sig in i en innovativ process.

bild (3)

Vi besökte också Volvo och träffade där företagsledning och metall-klubb. Den bild man fick där bekräftar artikeln i Aftonbladets slutsatser. Konjunkturen har inte riktigt lyft för svensk industri efter finanskrisen.

bild

På kvällen medverkade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll vid först ett möte med fackligt förtroendevalda och sedan i et öppet partimöte i ABF Eskilstuna. Hon gav en bra bil över vilka utmaningar det svenska socialförsäkringarna står inför om vi ska återupprätta förtroende för det svenska välfärdssystemet och den trygghet som det skall ge. Efter mötena fick jag skjuts till Stockholm och jag är glad att jag slapp köra själv och att det istället var en professionell Säpo-chaufför. Det gick som mest i 60 kilometer i timmen på motorvägen. 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s