Runebergdagen, exporttapp, KU och skolbesök

I förra veckan firade jag runebergdagen på Finlandshuset. Runebergdagen firas naturligtvis i första hand till minne av den finländske nationalskalden, men den fungerar också som FRIS, Finlandssvenskarnas Riksförbund I Sveriges, högtidsdag. Jag hade då ett intressant samtal med Finlands ambassadör om det allt djupare samarbetet mellan Sverige och Finland i en ny hotande omvärld. För den som är intresserad kommer det at vara ett seminarium om det svenskfinska försvarssamarbetet på Finlandshuset den 17 februari. Naturligtvis bjöds det på Runebergstårta.

rb

I KU har vi nu en helhetsbild om vilka anmälningar som har kommit in för granskning av statsråd. Det finns i media en kritik mot hur KU används mer för kritik av politik än för att granska om regeringsmakten utövas efter reglerna. Vårt system bygger på att riksdagsledamöterna tar visst ansvar för att inte låta sin ilska över politiska förslag man ogillar gå ut över omdömet när man anmäler statsråd till Konstitutionsutskottet. Det finns nog anledning att ibland påminna ledamöterna om detta.

Förra torsdagen tog jag emot skolelever från Skiftinge och träffade då också flera tidigare lärarkollegor. Idag kommer det en stor grupp med skolelever från Katrineholm. Det är fem klasser från årskurs nio på Tallås som kommer idag. Att möta skolelever och gå runt med dem i riksdagen är väldigt roligt och jag tror också att det kan vara viktigt att de får en annan bild av riksdagen än den som förmedlas genom media.

10991147_1526448744246739_6242220104359847424_n

I förra bloggen redogjorde jag för två besök på industriföretag och den bild av läget som vi fick vid det besöket bekräftades också i en artikel skriven av statsministern och näringsministern. Läs den här:

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Oroande-att-svensk-export-tappar-marknadsandelar/ 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s