Försvarssamarbete, statsrådsgranskning, ALMI, romer med mera

KU har allt mer uppmärksammat det hot som finns mot det demokratiska samhällets fundament, Hot mot politik, journalistik och obekväma uppfattningar är grundskott mot vårt demokratiska samhälle. KU hade därför i mitten av februari ett seminarium om hotet mot journalister både utomlands och i Sverige. Vi måste vara intoleranta mot intolerans. Även grupper som upplever sig vara förtryckta, eller missförstådda, saknar rätten att försöka inskränka yttrandefriheten. Alla måste tåla att de för en själv heliga sanningar hädas. 

Sverige och Finland har inlett ett fördjupat samarbete på försvarsområdet. Det är logiskt att de två alliansfria staterna i Norden, nära ett allt aggressivare Ryssland, samarbetar med varandra. Kanhända måste det samarbetet institutionaliseras för att det ska ha tillräckligt avskräckande effekt.  

bild

Länk till rapporten: http://www.regeringen.se/sb/d/20013/a/254399

Förra veckan var det plenifritt. Själv valde jag att tillbringa den med sönerna i Sundbyholm. Vi ägnade oss åt badhus- och museibesök. Korvgrillning, räfsning och beskärande av fruktträd fyllde också en del av tiden. Skönt att få ett sådant avbrott och känna av den annalkande våren. 

Tillbaka på verkstaden har jag haft styrelsemöte med ALMI Stockholm Sörmland. ALMI är en ganska okänd, men viktig aktör, för att finansiera företagsinvesteringar i kritiska skeenden. ALMI kan gå in och ta högre risker än vad bankerna kan genom sin offentliga garanti.  

http://www.almi.se/ 

Igår hade jag Konstitutionsutskott och vi hade överläggningar med de säkerhetsansvariga myndigheterna runt det hot som finns runt oss riksdagsledamöter. Världen omkring oss är ondare än vad vi tror… 

Vi har också inlett slutrundan av frågor inför granskningen av statsråden. Det kan nog finnas ett och annat, tidigare och nuvarande, som kan få sig en näsbränna. 

Jag mötte också en grupp finska romer som tydliggör hur valhänt det svenska samhället hanterat denna minoritet. Gruppen har som bäst varit utsatt för ett välmenande patriarkalisk beskydd. Att gruppen själv har kraft att tala för sig tycks ha varit främmande för det svenska samhället. Vi måste hitta en form där romerna själva får utse sina representanter och de måste även få en egen institution som centrum för det romska civila samhället. 

Kooperativa gruppen hade möte idag och vi fick en intressant genomgång om kooperativa hyresrätter. 

/Hans

Fotot är taget på Finlandsinstitutet den 17 februari 2015 då de svenska och finska försvarsministrarna Peter Hultqvist och Carl Haglund kommenterade försvarsmakternas rapport om fördjupat försvarssamarbete mellan länderna. Foto: Mikael Kiesbye/Regeringskansliet

1 tanke på “Försvarssamarbete, statsrådsgranskning, ALMI, romer med mera

  1. Pingback: En feministisk utrikespolitik | Görans tankar och bagateller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s