Tillbaka i selen

Tillbaka igen i selen! Sommaren har bjudit på växlande väder, men ingen kan klaga på finalen! Vilken förmån att få börja dagen med morgondopp och avsluta den med ett kvällsdopp.

Politiskt har sommaren präglats av oro i världen och oro i Sverige. Internationellt är det uppenbart att bland annat George Bush politik skapat ett antal ”ickestater”. Visst kan vi hata och kritisera diktaturer och att de människor som lever i dem lever under svåra förhållanden. Men det verkar uppenbart att en politik som resulterar i att stater upphör att fungera och där all civilisations grund, statens våldsmonopol inte längre finns, är katastrofal.

Vi har nu väldiga flyktingströmmar i världen och en rännil av dem når även Sverige. Det har resulterat i att Sverige har en, efter våra förhållanden, extrem snabb befolkningsökning. Förra året ökade landets befolkning med 100 000 och i år verkar vi öka ungefär lika mycket. Det innebär att Sverige behöver bygga bostäder, infrastruktur, daghem, sjukhus och så vidare, motsvarande ett Eskilstuna om året. Annars ökar bristsituationen. Det är en stor utmaning – och möjlighet.

Det är också uppenbart att det svenska mottagandet av flyktingar är illa organiserat och inte tar reda på människors resurser.

Det är därför välkommet att regeringen signalerar en politik som ökar samhällets investeringar och som skapar ordning och reda i flyktingmottagandet. Vi måste ta reda på människors resurser redan från dag ett och få in människor i utbildning och arbete på en gång. Allt annat är resursslöseri.

Vi måste också vara tydliga med att det inte är okej att kvinnor i en del stadsdelar känner sig tvingade att bära hijab eller slöja, eller att unga homosexuella hotas av sina släktingar och tvingas leva fördolda eller flytta. Det svenska samhällets grundläggande värderingar måste respekteras av alla som bor i Sverige.

Den politik regeringen också nu sjösätter mot organiserad kriminalitet och kriminella gäng är också nödvändig för att människor ska känna tilltro till samhället.

Där är några av utmaningarna som vi måste jobba vidare med under hösten.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s