Att misslyckas är inget alternativ

Vi befinner oss i en historisk situation. Flyktingmottagandet i Sverige och i många andra länder når höjder vi inte sett sedan andra världskriget. Orsaken till detta är att vi har ett flertal icke fungerande stater. Libyen, Sydsudan, Somalia, Syrien, Irak, Afghanistan med flera. Det leder till att människor drabbas av våld, osäkerhet och förtryck.

Just nu dominerar flyktingströmmen från Syrien och den har lett till många berömvärda insatser av enskilda personer och organisationer. Det är däremot tydligt att vare sig statssamfundet, FN, EU, eller nationalstaterna har redskap för att hantera den nya situationen. Långsiktigt och rätt hanterat kan flyktinginvandringen vara en stor tillgång för länder som Sverige, Tyskland med flera. Vi får en bättre demografisk balans och bättre möjlighet att klara framtidens pensionssystem och omsorg. Kortsiktigt är dock mottagandet en stor påfrestning för samhällssystemet. Men vi har gjort det förr och vi kan göra det igen. Människor vars kliv och säkerhet är omedelbart hotade måste naturligtvis omedelbart hitta en fristad. Detta kommer kräva bättre samarbete mellan stater och en jämnare fördelning av flyktingar. I Sverige måste alla kommuner hjälpa till.

Även ifall vi lyckas med detta kommer vi se tydliga spår av det stora flyktingmottagandet i arbetslöshet, bostadsbrist och risk för kapacitetsproblem i välfärdsmotorn. Sverige kommer under flera år i rad att ha en befolkningsökning på över 100000 per år. Vi måste se till att sköta flyktingmottagandet effektivare och klokare än hittills. Vi måste se till att människor kommer i arbete så fort som möjligt. Om vi lyckas, vilket vi måste, kommer vårt land att få ett tillskott som gör oss rikare. Om vi misslyckas, vilket vi inte får, finns en ökad grogrund för främlingsfientlighet och rasism. Detta är vår tids stora utmaning.

FullSizeRender (002)

I sin budget för 2016 avser därför regeringen att investera i snabbare etablering för människor som kommer till Sverige. Det handlar bland annat om snabbspår till jobb, validering av utländsk utbildning, höjd ersättning till kommunerna och ökat stöd till civilsamhället. Den totala investeringen i bättre etablering kommer att uppgå till 1,8 miljarder kronor under 2016. Läs mer här:

https://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Snabbare-etablering-/

Vill du läsa om andra budgetsatsningar kan du göra det via länken nedan:

https://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Budget-2016/Forslag-ur-budget-2016/

Vi investerar bland annat i jobben, skolan, de äldre, bostadsbyggande och klimatet. Vi ger idrotten mer pengar, avskaffar Fas 3, höjer underhållsbidraget, förbättrar arbetslöshetsförsäkringen och satsar på att förbättra den psykiska hälsan för ungdomar.

Budgeten är ett steg i rätt riktning för att fortsätta vårt välfärdsbyggande och skapa ett bättre Sverige – för alla!

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s