”Praxis Stefan Löfven”

blogg 1510

Jag har deltagit i en utredning om det behövs en ”Lex Maud Olofsson”. Frågan väcktes genom den så kallade ”Nuon-affären”, som dåvarande centerledaren Maud Olofsson var inblandad. Det är Sveriges sämsta affär någonsin och varje svensk förlorade tusentals kronor. När frågan sen utreddes i KU vägrade den förre näringsministern Olofsson att komma. Det var särskilt allvarligt på grund av att hennes utsagor i pressen stod i motsats till det som dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt förmedlade. Maud Olofsson hävdade att statsminister Reinfeldt var informerad om affären och skulle därmed också kunna ställas till ansvar för affären, något Reinfeldt förnekade.

Ansvarsförhållande i denna fiaskoaffär kunde därför aldrig fastställas. Utredning visar att det förvisso går att införa bestämmelser i regeringsformen som tvingar tidigare statsråd att komma till konstitutionsutskottet men att det leder till en rad besvärliga och för svensk tradition främmande åtgärder, Vi blev då desto nöjdare då vi såg att statsminister Stefan Löfven vid sin regeringsbildning hade låtit alla nya statsråd skriva under en försäkran som bland annat innehöll att man lovade att komma till KU:s utfrågningar, även efter att man har avgått. Denna åtgärd räcker enligt utredningen tills annat bevisats. Så istället för ”Lex Maud Olofsson” blev det ett ”Praxis Stefan Löfven”.

Länk till utredningsrapporten: http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Konstitutionsutskottet/Aktuellt/KU-kan-se-till-att-statsministern-staller-krav-pa-att-ministrar-deltar-i-granskningar/

bloggokt15

Förra veckan, den plenifria, ägnade jag en dag till att studera flyktingmottagandet i Strängnäs. Det var väldigt intressant och gripande. Vid Mälarblick fick jag en bra genomgång över hur ett boende för 400 personer fungerar. Medan jag var där kom en buss med 40 personer till som också skulle inlogeras i det gamla hotellet med drygt 100 rum. Jag besökte också klädinsamlingen, där frivilliga sorterade kläder i storlekar och ändamål. Många människor gör en fantastisk insats för att hjälpa de nyanlända. Kommunen visade också upp sitt nya språkcenter som kommer att försöka se till att integrationen i det svenska samhället går snabbare.

En av dagarna tillbringade jag i Oxelösund. På förmiddagen besökte jag det nya fina äldreboendet. Eftermiddagen var jag på en förskola för nyankomna barn samt en SFI-utbildning. Där fick jag bland annat se och lära hur man lärde sig språk och uttal genom att sjunga.

De samlade intrycken från de här dagarna är att mycket gott arbete görs för att hantera en synnerligen besvärlig situation. Frågan är om det räcker…

blogg15

Under denna vecka var det också kampanjvecka och jag deltog naturligtvis, som många andra partikamrater, i dörrknackningsaktiviteter.

FullSizeRender (003)

För en vecka sedan, den 9 oktober, begravdes partidistriktets facklige ledare Claes Holm. Efter ett års kamp förlorade Claes mot sin svåra sjukdom. Våra tankar går främst till hans barn som miste sin far alldeles för tidigt. Arbetarrörelsen har mist en viktig kraft.

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s