8 mars

Idag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. En dag som markerar kampen för jämställdhet i samhället. Ibland tycker vi svenskar att vi nått långt vad gäller jämställdhet mellan könen och visst är det så att vi i en internationell jämförelse har kommit längre än många andra. Men mycket återstår. Om vi tittar på könsfördelningen inom olika yrken så är situationen väldigt ojämställd inom många områden och valen av yrken speglar många gånger de traditionella könsrollerna., Tittar vi på fördelningen av hemarbetet så är det tydligt att det i många hem är så att kvinnan fortfarande bär det tyngsta lasset. 

Något som är väldigt tydligt är dock att en stor orsak till skillnader i livsinkomst, lönenivå och karriärmöjlighet mellan kvinnor och män, är på grund av att kvinnor väldigt ofta tar huvudansvaret för barnen. Det syns i uttag av föräldraledighet, VAB och även att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Det innebär att många kvinnor kommer att få en väldigt låg pension. 

klass o kön

I dagarna publicerade LO Sveriges jämställdhetsbarometer 2016. Där kan man bland annat läsa att kvinnor i arbetaryrken halkat efter lönemässigt 2012-2014. Du hittar länk till rapporten här. http://www.lo.se/start/lo_fakta/sveriges_jamstalldhetsbarometer_2016

Allt detta visar att kampen för ett jämställt Sverige måste fortsätta. 

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s