Brexit, Lagerbäck, svåra politiska beslut & bostadspolitik

I tisdags, förra veckan, fattade Riksdagen ett beslut som var svårt för många ledamöter, jag tillhör dem som förra hösten tyckte att beslut dröjde väl länge för att få kontroll på en situation som höll på att gå samhället ur händerna. För att upprätthålla ett förtroende för flyktingmottagande för befolkningen är det viktigt att den sker under ordnade former. Det gjorde att de beslut som togs förra hösten var helt nödvändiga i ett kortsiktigt perspektiv. De åtgärder som nu vidtas var en del av den överenskommelse som gjordes i samband med höstens kris men kommer nu i en situation där mottagandet fungerar och situationen är stabilare. Det gör att den förståelse som fanns i höstats för besvärliga åtgärder inte finns nu. Det är nu viktigt at det görs en grundlig utvärdering om konsekvenserna av de beslut som togs förra hösten och de beslut som togs nu. Vi är många som är måna om att Sverige fortsätter ha en humanistiskt grundad politik vad gäller flyktingmottagande.

Hans000000

Bostadsbristen i Sverige är akut och precis som tidningen Dagens Samhälle skriver måste många kommuner öka byggtakten kraftigt för at bostadsbristen inte ska förvärras. Det var därför väldigt olyckligt att samtalen om en bred politisk överenskommelse av bostadspolitiken bröt samman häromdagen. Regeringen presenterade därför i onsdags en egen stor bostadspolitisk satsning om 22 punkter. Läs mer om det här: 22 steg för fler bostäder

Det är nu också viktigt att landets kommuner tar sitt ansvar för att byggandet ska kunna öka. Särskilt viktigt är naturligtvis detta i våra storstadsområden. Därför är det upprörande att kommuner i Stockholmsregionen blockerar byggande på ett sätt som här länkas. Moderaternas trovärdighet känns inte stor när den vägledande principen är ”not in my backyard”.

13501669_10153767784452426_7563568348137373229_n

Brexit är sorgligt! Oansvariga politikers höga spel får stora konsekvenser. Jag tror på samarbete och att ensam inte är stark. Att Storbritannien lämnar EU är allvarligt både för EU och Storbritannien. Vi i Sverige mister en viktig samarbetspartner i EU, vi har ofta drivit frågor tillsammans med britterna. Jag tror att detta kommer att påverka tillväxten och jobben negativt i UK. . Vad kommer förresten att hända med UK? Skottarna vill ju vara kvar i EU. Sverige kommer självklart att ha fortsatt samarbete med Storbritannien.

Vi såg direkt hur världens börser rasade i värde på grund av valresultatet, vilket kommer att få följder på den globala ekonomin och påverka jobb och tillväxt. Låt oss hoppas att läget snabbt stabiliseras.

Det är viktigt att utveckla EU-samarbetet och ännu viktigare att EU klarar av att hantera våra gemensamma utmaningar på det sätt som människor förväntar sig. EU måste vara på medborgarnas sida och bli bättre på att leverera lösningar i människors vardag. Ett EU för folket, av folket med folket.

Midsommar firade jag i år i Kolmården.

Efter en intensiv vår hade Riksdagen sommaravslutning i onsdags. Men vi är många som även kommer att tillbringa en vecka i Almedalen. Jag återkommer med rapport därifrån.

Till dess får du ha en glad och skön sommar!

/Hans 

PS Trots att mitt fotbollsintresse är något begränsat gläds jag med Island och Lars Lagerbäck. Du vet väl att Lagerbäck är född i Katrineholm? DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s