Asylrätt & mänskliga rättigheter, ekonomi & budget samt några rader om ett Sverige som ofta internationellt placeras i topp

Även om sommaren kommit tillbaka på besök så kryper vardagen inpå, och då är det dags för en blogg. Vi i östra Sverige har haft förmånen att ha haft en härlig sommar, men jag har förstått av vänner från andra delar av landet att så inte varit fallet överallt.

Den politiska säsongen inleds till viss del av regeringens budgetarbete. Igår presenterade finansministern regeringens bild av det ekonomiska läget och vilket reformutrymme som ryms i statens finanser. En del ekonomer och moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, talar om att staten i det här läget borde göra ekonomiska åtstramningar. Argumenten för detta är att statens budget går med underskott i toppen av en högkonjunktur. Detta är naturligtvis, normalt sett, inte bra, även om Sverige på grund av Göran Perssons ansvarsfulla ekonomiska politik har låg skuldsättning. Underskottet kan dock hänföras helt och hållet till de ekonomiska påfrestningar den stora flyktingvågen orsakat. Långsiktigt är flyktingmottagandet ingen kostnad, utan en investering, om vi ser till att få människor i arbete. En humanitär insats som också är ekonomisk klok. Med den inställningen kan ett mindre underskott också accepteras i detta läge.

Trots detta är reformutrymmet ytterst begränsat och en stor del är intecknat av höjningen av statsbidragen till landets kommuner och landstingen, de 10 miljarder som aviserats redan tidigare. För den återstående delen kommer det att krävas mycket hårda och svåra prioriteringar för att pengarna ska komma till bäst nytta. Förra årets största satsning var på landets pensionärer som fick ett stort tillskott via skattesänkningar. En grupp pensionärer fick dock ingen del av detta, de med garantipension, det vill säga dem som har absolut svagast ekonomi. Åtgärder för den gruppen tycker jag måste övervägas i prioriteringarna i årets budget.

Läs mer här om Magdas presentation

Många internationella rapporter som granskar olika länder, både vad gäller livskvalitet och ekonomi, placerar Sverige i topp. Den bilden känner man inte igen i den allmänna diskussionen och en filosofisk fråga måste då vara: – varför känner människor inte igen sig i den beskrivningen? Beror det på att vi människor lider av en allmänmänsklig oförmåga att vara nöjda? Eller beror det på att stora brister trots allt finns inom områden som ligger nära människors vardag?

Här är exempel på vad jag menar: https://www.weforum.org/agenda/2016/08/these-are-the-countries-with-the-best-reputation/   Här är en annan artikel på samma tema men med ett mer globalt perspektiv: http://www.expressen.se/kultur/varfor-vagrar-vi-att-se-att-varlden-blir-battre/

Ett aktuellt utvisningsärende har upprört mig och många andra. Det handlar om den homosexuella fotbollsspelaren Andrew från Liberia. Han togs av polisen efter Prideparaden i Stockholm och har sen dess varit inlåst på Migrationsverkets förvar. Nu hotas han av utvisning trots att han riskerar ett långt fängelsestraff på grund av sin sexuella läggning. Andrew spelade fotboll i Sverige, när kontraktet gick ut sökte han asyl – men fick avslag. Under sin tid i Sverige har Andrew kommit ut och är helt öppen med sin läggning, vilket också nått Liberia. Där finns det en arresteringsorder för Andrew, homosexualitet är nämligen olagligt och straffbart med minst 10-års fängelse.

Även om jag förstår att det är svårt att offentligt debattera enskilda ärenden så finns det ett återkommande problem att människor hotas av utvisning till länder där deras sexualitet är kriminaliserad. Jag tycker därför att det behövs en diskussion om reglerna är tillräckligt tydliga, så att människor inte utvisas till länder där de måste förtränga en del av sin personlighet, för att kunna leva.

Läs mer om Andrew här: http://www.qx.se/samhalle/32008/vi-har-en-resa-till-dig-vi-ska-skicka-dig-till-afrika

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s