Nytt riksdagsår och SD:s svek mot löntagarna

Ett nytt riksdagsår börjar idag och i år tänkte jag göra talmannen glad och vara på plats vid uppropet – det missade jag förra året. Därefter hålls en ceremoni som traditionellt i storkyrkan och en alternativ högtid anordnad av Humanisterna. Jag väljer den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan. Sen sker en promenad genom slottet till riksdagens huvudentré vid Riksplan, där vi får passera paraderande soldater ur Svea livgarde (världens äldsta regemente). I trapphallen väntar folkmusiker från hela landet och därefter öppnas riksmötet av statschefen och statsministern läser upp regeringsförklaringen. Därefter är det mingel i sammanbindningsbanan – med snittar och vin. Avslutningsvis är det musik i Konserthuset. I morgon börjar vardagen med partifinansieringsutredning.

160913-he

 

Igår kom beskedet från SD att de, tvärtemot vad de sa före sommaren, nu ändrat sig och inte tänker stödja regeringens förslag om krav på schyssta villkor vid offentlig upphandling. Jag måste erkänna att SD:s agerande förvånar mig. SD väljer alltså att rösta nej till regeringens krav på schyssta villkor för våra seriösa svenska företagare och för de svenska löntagarna. Vilket svek mot de seriösa företagen, vilket svek mot de svenska löntagarna!

Vi vet att offentlig upphandling allt för ofta lett till både lönedumpning och dåliga (läs urusla) villkor. Vi har alla hört om taxichaufförer som tjänar 27 kronor i timmen när de kör färdtjänst. 27 kronor i timmen i Sverige år 2016. Lokalvårdare, byggnadsarbetare, lastbilschaufförer, människor i restaurangbranschen med flera, många är de som farit illa på grund av avsaknaden av krav på schyssta villkor. I november är det tänkt att frågan ska avgöras i riksdagen. Efter två års arbete för att förändra detta och skapa ordning och reda, så väljer alltså SD att byta uppfattning. Varför vill inte SD ändra på det här, nu när de har möjlighet? Jag undrar vad de lastbilschaufförer, byggnadsarbetare och andra arbetare som lagt sin röst på dem tycker om detta? Att SD inte är på arbetarnas sida vittnar i alla fall detta ställningstagande om. Det är olyckligt.

De seriösa företagarna och löntagarna i dessa branscher blir här de stora förlorarna på SD:s politik.

Läs mer här: SD sänker viktigt-lagforslag!

/Hans

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s