Framtidskonferens, besök i Eskilstuna och radioinslag om regionfrågan

I lördags hade Sörmlands partidistrikt framtidskonferens. Där gick vi igenom de slutsatser som en grupp från partidistriktet kommit fram till i maj runt behovet av förnyelse av politik, organisation och kommunikation. Vårt parti måste, för att vara relevant, klara av att attrahera nya grupper med nya idéer. Ett bra och positivt exempel ur historien är hur partiet lyckades ta till vara på kraften i 60-talets ungdomliga proteströrelse. Många som då var engagerade och oppositionella mot tidens socialdemokratiska makthavare blev själva ledande socialdemokratiska politiker. Visst förändrades de en del, men de förändrade också partiet kraftigt. Vi måste tåla en motsvarande förändring nu för att vara relevanta i framtiden.

fo-halvtid-katrineholm

Fredrik Olovsson gick på Framtidskonferensen igenom den socialdemokratiska politiken och visade tydligt vad som skiljer mellan rödgrön och borgerlig politik.

På eftermiddagen hade vi tre seminarier, ett om ökat bostadsbyggande som leddes av Urban Granström, Nyköping och Björn Sundin från Örebro. De berättade om de positiva exemplen från Nyköping och Örebro där kommunerna tagit ledartröjan för ett ökat bostadsbyggande. Ett annat seminarium handlade om gymnasieskolan och leddes bland andra av Caroline Helmersson Olsson. Det tredje handlade om äldrevård och Ulrica Truedsson höll i det tillsammans med Malin Larsson, ordförande i socialnämnden, Sundsvall.

Framtidsdagen väckte mersmak och jag tror att vi hittat en bra modell för medlemsutveckling.

I den här videon berättar statsminister Stefan Löfven om vad regeringen åstadkommit och om riktningarna framåt: http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Videoklipp-Stefan-Lofven-lagesrapporterar/

Igår var jag, Sara Karlsson och Fredrik Olovsson i Eskilstuna och besökte Munktell Science Park och Volvo CE i Eskilstuna. På MSP gick de igenom hur de på ett bra och intressant sätt arbetar med att hjälpa ”start-ups” och nyföretagande. Den kreativa miljön erbjuder en utvecklande arena för de nya företagen. Eskilstunas näringslivschef Mattias Rossköld gick också igenom de utmaningar man har för att ersätta förlorade industriarbetstillfällen. Eskilstuna har varit duktiga på att arbeta med tillväxt, nya företag och nya etableringar men det försvann flera tusen arbetstillfällen vid krisen och man står därför idag vid utgångsläget.

Länk till MSP: http://www.munktellsciencepark.se/

På eftermiddagen besökte vi Volvo och träffade representanter för IF Metallklubben och därefter mötte vi platschefen för fabriken Magnus Holm tillsammans med klubbordförande Torbjörn Fredriksson. Besöket gav en intressant bild av den strukturomvandling som pågår. Volvo i Eskilstuna har idag 210o anställda men antalet på fabriken har minskat kraftigt medan de som arbetar med utveckling och försäljning ökat.

Länk till Volvo CE: http://www.volvoce.com/sverige/sv-se/swecon/

Idag sändes ett radioinslag där jag medverkade. Inslaget handlade om regionfrågan. Jag betonar vikten och behovet av bildandet av större regioner för att exempelvis klara framtidens sjukvård och kollektivtrafik. Jag fick också frågan om det inte är ett problem att antalet folkvalda i en Svealandsregion minskar från omkring 450 personer till cirka 150 personer. På det svarade jag att det självklart är ett stort demokratiskt problem. Det går naturligtvis att kompensera med indirekt valda förtroendevalda. Men det tar inte bort problemet att det kommer att saknas förtroendevalda från några kommuner och eventuellt något parti.

Läs och lyssna här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6547105

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s