Lite blandat om finlandsfirande, åkeribranschen och riksbanksbesök

finland-99I måndags träffade jag representanter för Sveriges Åkeriföretag på statt i Eskilstuna. Det var en bra diskussion om åkerinäringens situation i Sverige. En viktig fråga handlar naturligtvis om den oschyssta konkurrensen från oseriösa företag från framförallt östeuropeiska länder. Polisen har fått möjlighet till så kallad klampning av fordon, men möjligheten används inte i någon större omfattning. Vilket delvis har att göra med trafikpolisens bristande resurser. Beroende på den allmänna bristen av utbildade poliser finns det för få utbildade och erfarna trafikpoliser. Många av dem som finns går dessutom snart i pension. Det kanske en del av oss ibland lite skämtsamt kan skoja om att det inte är någon fara med, men som naturligtvis är ett stort och allvarligt problem för svensk trafiksäkerhet.

I tisdags var det Finlands självständighetsdag och jag var på sedvanligt vis på ambassadens mottagning. I år fyllde Finland 99 år så nästa år blir det stort jubileumskalas.

Igår besökte Konstitutionsutskottet Riksbanken och för en gång skull fick det 1809 grundade KU besöka en äldre institution än sig själv. Riksbanken grundades nämligen 1668 som Riksens ständers bank. Vi hade en intressant diskussion om balansen mellan självständighet och möjlighet till ansvarsutkrävande. De tre myndigheterna under Riksdagen; Riksbanken, JO och Riksrevisionen har alla tre behov av en självständighet och integritet. Samtidigt kan vi inte ha myndigheter som, den kände juristen Hans Gunnar Axberger sa, svävar som Aniara.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s