AKB utspel, statsrådsbesök och tio miljoner invånare

annaekstromeskilstuna170119Igår förändrades det politiska landskapet i Sverige. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra öppnade helt plötsligt för förhandlingar och samarbete i riksdagens utskott med SD och uteslöt inte heller att styra med hjälp utav deras stödröster på en budget. Krisdemokraterna har redan ställt sig bakom en sådan linje medan liberalerna och Centerpartiet tog tydligt avstånd. Det innebär att vi nu i Sverige har ett tydligt högerblock bestående av moderaterna, KD och SD. Det är i och för sig alldeles obegripligt för mig hur dessa partier som jag uppfattat vara fast förankrade i demokratiska värderingar, värnandet av ett öppet och fritt samhälle och stående bakom humanistiska värderingar, kan inlåta sig till ett samarbete med ett parti med fascistiska rötter. Detta parti har dessutom inte i alla delar har lämnat dessa rötter. Med detta sagt, gör utspelet onekligen det politiska landskapet tydligare och det öppnar eventuellt möjligheterna till ett ökat samarbete i mitten.

Igår besökte gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström min hemkommun Eskilstuna. Förutom att besöka Rinmangymnasiet deltog i medlemsmötet på kvällen. Jag hade ingen möjlighet att närvara själv, men jag har fått rapporter om att statsrådet gav ett väldigt bra intryck och att hon var väldigt påläst.

Idag fredag blev vi 10 miljoner invånare i Sverige. Det gör att vi är fler svenskar som kan bidra till att vårt land kan fortsätta vara ett välfärdssamhälle. Vår befolkning har föryngrats i och med att vi har ett av Europas högsta barnafödande men också tack vare att vi haft en stor invandring. Nu är vår gemensamma utmaning att se till att så många som möjligt kommer i arbete och kan bidra till vår gemensamma välfärd.

Trevlig helg!

/Hans

PS Vill du bli medlem i socialdemokraterna och vara med och påverka politiken och samhällsutvecklingen samtidigt som du motverkar växande mörka högerkrafter? Anmäl dig via den här länken: https://www.socialdemokraterna.se/Bli-medlem/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=bli-medlem-2017-01-18-sap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s