Några reflektioner från de senaste veckorna

aaaa2Det var länge sen sist. Riksdagsuppdraget är likadant som kommunalrådsuppdrag, lärarjobb och studietid, nämligen organiserat som så att man ska arbeta mest när Sverige är som vackrast. Så jag har inte haft tid med er på ett tag. Så här kommer några spridda reflektioner från de senaste veckorna.

aaaaa222

Länets minsta och största kommun hade Pridefestival samma helg och jag deltog i båda arrangemangen. Jag var mycket imponerad över uppslutningen på båda ställena, att i lilla Vingåker få så många människor att gå i Pridetåg är fantastiskt. I Eskilstuna har tåget utvecklats till en stor folkfest. Sverige har förvandlats på en väldigt kort tid, ibland glömmer vi bort hur fort det gått och detta har gjort livet väldigt mycket enklare för många människor.

aaaaaaa11

Igår, 6 juni, firades Sveriges nationaldag. Jag höll tal klockan 8:00 vid Sundbyholms slott, för 25 året i rad. Traditionsenligt avåts därefter frukost på slottsterassen. Där fick jag också lite inblick i vintersäsongens av ”Bonde söker fru” och jag kan avslöja att en av bönderna är väldigt snygg. Efter lite trädgårdsarbete gick jag i nationaldagsparaden i Eskilstuna och därefter höll jag tal på Fristadstorget. Deltagandet var väldigt stort på båda platserna. Det svenska nationaldagsfirandet verkar hålla på att ”ta sig”. Det är därför extra viktigt att de demokratiska krafterna inte lämnar över flagga och nation till onda platser. Jag vet att nationalism kan vara problematiskt och att många socialdemokrater ryggar inför den. Men den har stor kraft och överlåten till fel personer kan den bli mycket farlig. Visa att flaggan och nationen är vår och att nationen är inkluderande – inte exkluderande.

Senaste partisympatiundersökningen från SCB visar på ett nytt politiskt landskap i Sverige. Det kräver politisk förnyelse och omtänk hos många. Dock är det ett riktigt hyggligt utgångsläge för socialdemokratin inför valåret. Läs mer här: http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-psu-i-maj-2017–val-idag/

aaaaaaaaaaaaa1

Imorgon presenteras KU:s granskningsbetänkande. Det resultatet av ett omfattande utredningsarbete av professionella tjänstemän och ett hårt slit av ledamöterna i riksdagens Konstitutionsutskott. Innehållet är hemligt till imorgon så ni får ligga sömnlösa i natt och fundera över brunkål, u-båtar och lägenheter… 

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s