SSU – en pigg 100-åring och regeringens budget

Tårta

Lördagen den 28 oktober firade vi SSU:s 100-årsdag i stadshuset i Eskilstuna. Där samlades dagens SSU:are tillsammans med SSU:are från 1960-tal till 2010-tal. SSU har genom åren varit viktigt för partiet som blåslampa för att utveckla ny politik och fånga förändringar i samhället. SSU har också varit en plantskola för många ledande socialdemokrater. Det märktes också under middagen. Den tidigare SSU:aren Göran Persson, som var distriktsordförande i början av -70-talet och Reynoldh Furustrand, som var ordförande i slutet av 60-talet, höll bland andra tal. Båda två vittnade om vilken stor nytta de haft av allt de lärde sig under åren i SSU för sin senare politiska gärning. SSU:s nationella ledning representerades av förbundsordförande Philip Botström samt förbundssekreterare Andrea Törnestam. Vi sörmlänningar tyckte att det var viktigt att uppmärksamma att SSU föddes här i Eskilstuna 1917.

gruppbild

Det politiska läget har förändras i och med att regeringen har kunnat presentera en mycket stark reformbudget. Budgeten 2018 innehåller historiskt stora satsningar på bland annat välfärden, jobben och polisen. Den innehåller reformer på 40 miljarder kronor och samtidigt betalar vi av lika mycket, 40 miljarder, på statsskulden. Statsskulden är då nere på 1977 års låga nivå. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har genom an ansvarsfull politik vänt borgarnas underskott till ett överskott. Sysselsättningen i Sverige idag är den högsta som någonsin uppmätts i något EU-land sedan man började använda dessa mätmetoder.

IMG_8591

Det är en budget för klimatet, stärkt välfärd, en mer jämlik skola, ökad trygghet och fler människor i arbete. Styrkan i svensk ekonomi ska komma alla till del. Budgeten innehåller fortsatt stora ekonomiska tillskott till landets kommuner och landsting – en mycket viktig pusselbit i det fortsatta välfärdsbygget.

IMG_8590

Några av satsningarna i budgeten är höjt barn- och studiebidrag, sänkt skatt för 75 procent av landets pensionär, höjt tak i sjukförsäkringen, 2 miljarder till mer personal i vården, en miljard per år till förlossningsvården och tandvårdsbidraget fördubblas. Ökade resurser till polisen, samtidigt får Tullen, Kriminalvården och Säpo också mer pengar. Dessutom får försvaret 2,7 miljarder mer årligen. Vi bygger ut utbildningsplatserna i landet, de blir 90000 fler. Alla som kan ska jobba och då är det viktigt att man klär människor med kunskap som möter arbetsmarknadens behov. CSN lån för att ta körkort införs, sänkt skatt för de som anställer sin första medarbetare och vi inför också utbildningsplikt för nyanlända. Vi satsar på biblioteken, ger bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven, bygger ut läkarutbildningen och ger, som sagt, kommuner och landsting ett fortsatt rejält tillskott.

Detta har lett till att opinionsläget långsamt förbättras, men för att kunna nå ett tillräckligt bra valresultat måste vi fortsätta arbetet och den politiska offensiven.

Hela budgeten finner du på: www.regeringen.se/budget

IMG_8589

De ”nya” Moderaterna har återigen blivit de ”gamla” Moderaterna. Ordförandeskiftet har också inneburit en politisk omläggning som gör att vi har en tydligare politisk motståndare. Rätt skött kan det göra den politiska debatten klarare och också trycka tillbaka populistiska rörelser, både till höger och vänster. Det är kanske ingen slump att SD långsamt tappar i opinionen när debatten och motsättningarna blir tydligare.

/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s