En tydlig skiljelinje i svensk politik

Ekonomiskt går det mycket bra för Sverige och styrkan i svensk ekonomi ska komma alla till del. I regeringens budget 2018 investerar vi i välfärd, trygghet och skola. Efter att ha vänt den borgerliga regeringens underskott till överskott har vi genom en ansvarsfull politik skapat ett reformutrymme på 40 miljarder samtidigt som vi amorterar 40 miljarder på statsskulden.

IMG_8591

Man kan tydligt se var skiljelinjen går i svensk politik nu när SD och de fyra borgerliga partierna presenterat sina oppositionsbudgetar. Mot regeringens reformer står fem partier som istället vill göra stora skattesänkningar och stora nedskärningar. I deras olika budgetförslag finns skattesänkningar på omkring 100 miljarder. Visserligen har de inget gemensamt budgetförslag.

Igår skrev jag och landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson en debattartikel i Eskilstuna Kuriren där vi pekade på vad M och SD:s politik skulle innebära ekonomiskt för landstinget Sörmland och några av länets kommuner. Här är texten:

*** 

”SD och M skär ner på välfärden 

Sveriges ekonomi befinner sig i ett nytt och väldigt starkt läge. Det stora underskottet i statsfinanserna som de borgerliga lämnade efter sig har vänts till ett rejält överskott. Det ger resultat i statskassan när vi får fler i jobb, slutar genomföra ofinansierade skattesänkningar och prioriterar hårt i utgifterna. Nu betalar vi av på statsskulden samtidigt som vi genomför viktiga investeringar vårt gemensamma samhällsbygge. 

För oss socialdemokrater är det självklart att alla i Sverige ska märka när ekonomin går bra. Hela folket i hela landet ska kunna räkna med vår politik. Därför investerar vi i fler barnmorskor, poliser, barnskötare, lärare och militärer samtidigt som vi höjer barnbidraget och stärker pensionärernas ekonomi när vi tar bort den orättvisa skatteklyften som de borgerliga införde. 

När nu när oppositionspartierna har presenterat sina budgetar är det tydligt att alla inte håller med.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill istället sänka skatten för landets höginkomsttagare och fortsätter att framhärda med en politik där pensionärer ska betala högre skatt än löntagare. Moderaterna har efter tre år i opposition kommit fram till att lösningen på Sveriges problem är ännu ett jobbskatteavdrag där den som tjänar 35 000 kronor i månaden ska ha dubbelt så stor skattesänkning som den som tjänar 15 000 kronor. Även Sverigedemokraterna har en tydlig skattesänkarprofil där mest går till den som tjänar bäst.  

Stora skattesänkningar är inte gratis. Jämfört med regeringen vill Moderaterna minska resurserna med tre miljarder kronor till landstingen och kommunerna, som ansvarar för bland annat sjukvård, skola och äldreomsorg. Sverigedemokraterna går ännu längre och vill spara 13 miljarder kronor jämfört med regeringen. Jämnt fördelade över landet skullen en sådan resursminskning innebära 113 miljoner kronor mindre till landstinget Sörmland. Eskilstuna skulle få 95 miljoner kronor mindre, Strängnäs minus 32 miljoner kronor och Flen 15 miljoner mindre. Det motsvarar många sjuksköterskor, lärare, barnskötare och andra som med deras politik aldrig kommer att kunna finnas där för att hjälpa barn och gamla.  

Alla partier är överens om att det finns ett överskott i ekonomin men frågan är hur de ska användas. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på bekostnad av patienter, pensionärer och skolelever. Vi socialdemokrater tänker fortsätta utveckla den svenska modellen, stärka välfärden och ta ansvar för svensk ekonomi genom att betala av 40 miljarder kronor på statsskulden. Där går just nu skiljelinjen i svensk politik. 

Fredrik Olovsson (S), ordförande Finansutskottet, riksdagsledamot Sörmland Monica Johansson (S), Landstingsstyrelsens ordförande Sörmland”

***

SD:s förslag innebär alltså 113 miljoner kronor mindre till landstinget Sörmland. För länets nio kommuner skulle SD:s politik innebära så här mycket mindre pengar till välfärd:

Eskilstuna – minus 95 miljoner

Flen – minus 15 miljoner

Gnesta – minus 10 miljoner

Katrineholm – minus 31 miljoner

Nyköping – minus 50 miljoner

Oxelösund – minus 11 miljoner

Strängnäs – minus 32 miljoner

Trosa – minus 12 miljoner

Vingåker – minus 8 miljoner

/Fredrik

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s