Vapenamnesti, mobilförbud och SD-lögner i direktsändning

Idag torsdag den 1 februari blir det förbjudet att hålla i mobilen eller annan kommunikationsutrustning när du kör. Det innebär att nu behöver det inte längre prövas ifall användandet påverkar framförandet av fordonet negativt.

Det är en bra förändring av lagen tycker jag och jag hoppas att du håller med? Det är inte vettigt att köra och samtidigt surfa, sms:a eller leta telefonnummer. Det innebär en ökad risk och det kan hända mycket i trafiken på bara några sekunder. Om du exempelvis kör i 40 kilometer i timmen och tittar i mobilen under två sekunder hinner du rulla 22 meter. Vad händer om bilen framför bromsar tvärt, vad händer om ett djur, eller ännu värre ett barn, springer ut framför dig?

Statistik från Trafikverket avslöjar att fler än hälften av alla mellan 18 och 30 år uppger att de sms:ar när de kör bil. Jag tror att främsta orsaken är att de tyvärr inte varit medvetna om riskerna.

För att minska illegala vapen i samhället införs idag också en tillfällig vapenamnesti i Sverige. Till och med april kan man lämna in sina illegala vapen och ammunition anonymt till polisen. Tidigare amnestier har varit framgångsrika. Under amnestin kan du som utan tillstånd har skjutvapen och ammunition lämna in det till polisen. Du kommer inte att straffas för innehavet.

*****

Som jag redan tidigare varit inne på så finns det en stor risk att den kommande valrörelsen blir smutsig. Det är tyvärr ett ganska högt och stundtals otrevligt tonläge i debatten. Det som sägs och skrivs tenderar allt oftare att innehålla så kallad ”fake news” och alternativ fakta. Det måste vara svårt att som väljare ha fullständig koll. Vad är sant och vad är inte sant?

Nu senast i debatten i Agenda mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och vår ansvariga minister Annika Strandhäll om de olika partiernas vårdsatsningar. Åkesson påstod felaktigt att SD satsade mer pengar än regeringen. Det är inte sant! Regeringen satsar 13 miljarder mer totalt. Åkesson undanhöll medvetet relevant fakta och nämnde inte med ett ord de enorma nedskärningar SD gör på samma område, men i en annan budgetpost.

Det är säkert inte lätt för journalister att vara insatta i alla politiska frågor. Men kanske borde vi kunna ställa lite högre krav på de i journalistkåren som leder debatter om ett särskild politisk fråga? Allra helst i public service. Det är väl rimligt krav att de är någorlunda insatta och pålästa på vilken politik partierna faktiskt för i det politikområde som ska debatteras? Ibland är sanningen enkel och faktiskt svart eller vit helt utan gråskalor – det finns inga mellanting. En mer insatt journalist i Agendadebatten skulle exempelvis fungerat som en vägledare och hjälpt tittarna att enklare ta ställning. Nu tror jag dessvärre att många TV-tittare mest suckade åt det som mest liknade pajkastning.

”Frågan inför valet är hur länge journalistiken tänker abdikera från uppdraget att skilja sant från falskt?”, avslutar Aftonbladets skribent en läsvärd ledare. Läs den här: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/p6Wgeo/ska-sd-fa-ljuga-sig-genom-valet

/Hans

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s