125-årsfirande i Eskilstuna

I söndags fyllde Eskilstuna arbetarekommun 125 år. Kommunals ordförande Tobias Baudin höll jubileumstalet. Det är viktigt ibland att komma ihåg arbetarrörelsens rötter. Det fattiga, odemokratiska och orättvisa samhälle som var Sverige i slutet av 1800-talet ledde till att arbetarna organiserade sig både fackligt och politiskt. Ganska snart valde huvuddelen av arbetarrörelsen den demokratiska och reformistiska vägen där man förbättrade förhållandena steg för steg. Den demokratiska segern firar i år 100 år. Då togs det beslut som ledde till allmän och lika rösträtt för män och kvinnor och ett parlamentariskt styrelseskick som de facto tog makten från kungen.

aaaaa

Eskilstuna arbetarekommun har levererat många ledande politiker som varit med att bygga Sverige. Alva Myrdal, Svante Lundkvist, Conrad ”Kånke” Jonsson och Maj-Lis Lööw, för att nämna några.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Idag får vi inte vila på gamla segrar. Väljarna ser alltid framåt och det måste partiet också göra. Vi måste utifrån våra grundläggande värderingar ta oss an nutidens och framtidens stora utmaningar. Vi lever i en farlig tid där många människor känner sig vilsna och söker sig till odemokratiska rörelser med enkla svar på svåra utmaningar. Vi måste möta dessa rörelser med en politik som är populistisk i den mening att den är enkel att förstå som svar på vår tids utmaningar. Låt oss hoppas att Eskilstuna arbetarekommun bidrar till detta de nästkommande 125 åren.

/Hans

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s