Öppet brev till Erik Bengtzboe (M)

Öppet brev till Erik Bengtzboe (M)

Hej Erik!

Idag blev jag väldigt besviken på dig och ditt parti Moderaterna. Hur kommer det sig att ni gör en kovändning i den viktiga frågan om högskolebehörighet på gymnasiets yrkesprogram?

Som skolpolitisk talesperson för Moderaterna är jag säker på att du känner till att branscherna välkomnat den förändring som regeringen föreslagit. Att högskolebehörigheten skulle bli norm på yrkesprogrammen. Lärarfacken, Svenskt Näringsliv, IF Metall, elevorganisationerna med flera har välkomnat förändringen. Den skulle innebära att alla elever gavs praktiskt möjlighet att läsa in högskolebehörighet – något som i dag inte är fallet.

En klar majoritet av landets elever vill ha behörighet att kunna studera på högskolan. De vill kanske inte göra det direkt efter gymnasiet, men de vill ha möjligheten att göra det i framtiden. De förstår att arbetsmarknaden är föränderlig, att ett arbetsliv är långt och det är inte alltid lätt att veta exakt vad man vill arbeta med som vuxen när man väljer gymnasieprogram i årskurs 9. Därför måste yrkesprogrammen ge högskolebehörighet, med möjlighet för enskilda elever som inte klarar av det att välja bort det.

Fakta är att sedan man försvårade möjligheten till högskolekompetens för eleverna på yrkesprogrammen så har färre elever sökt sig till de programmen. Det riskerar att få förödande konsekvenser – för svensk industri – som inte alls är ”basically gone”, för byggbranschen och för vård och omsorgen. Branscher som samtliga har ett stort skriande behov av utbildad personal.

2016 gjorde ni moderater en klok omprövning. Ni ändrade er och sa att ni precis som vi ville återinföra högskolebehörigheten även på yrkesprogrammen. Dn partikamrat Elisabeth Svantesson sa: ”Många elever väljer bort yrkesutbildning i dag, för man ser att det inte finns tillräckligt många dörrar öppna efter gymnasiets slut”. På er hemsida kan man fortfarande läsa att Moderaterna vill att ”samtliga gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet”. Men idag, knappt två år senare, ändrar ni er igen.

Moderaterna väljer alltså att sätta Allianssamarbetet framför Sveriges väl. Ni prioriterar tydligt att ni vill vara Jan Björklunds knähundar istället för att lyssna på Sveriges elever och berörda branscher. Det blev idag tydligt att ett besked från er moderater inte är ett besked att lita på.

Därför måste jag fråga dig: Varför köper ni Björklunds skolpolitik idag när ni ansåg att den bevisligen inte dög 2016, eller för all del igår?

För mig som socialdemokrat är det självklart. Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens. Att som ni borgare nu föreslår återinföra 2-åriga gymnasielinjer är inte rätt väg att gå. Ert förslag bidrar istället till en mindre bildad befolkning med färre möjligheter att forma sina liv och sin egen framtid. Politikens uppgift är inte att skapa återvändsgränder för eleverna och ge dem sämre möjligheter till vidareutbildning på det sätt som högerpartierna nu gör. Politiken ska istället skapa förutsättningar för så många som möjligt att lyckas! Inte slå igen dörren framför människors näsa.

Caroline Helmersson Olsson (S) sörmländsk riksdagsledamot i Utbildningsutskottet

PS Klockan 15:25 kunde man på moderaternas hemsida läsa både att ”samtliga gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet” och att ”Alla gymnasieprogram ska kunna erbjuda högskolebehörighet”. Det är skillnad på ”ska” och ”ska kunna erbjuda”.

IMG_1067

 

 

IMG_1068

 Länkarna till bilderna:

https://moderaterna.se/utbildning

https://moderaterna.se/alliansen-konkreta-forslag-en-utbildning-som-leder-till-jobb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s