Ansvarsfull politik istället för miljardrullning

Miliband
På gårdagens gruppmöte hade vi besök utav Labours partiledare Ed Miliband. Han höll ett retoriskt lysande tal på klassiskt brittiskt manér. Han betonade de starka banden mellan Labour i Storbritannien och den skandinaviska arbetarrörelsen. Glädjande nog markerade han också mycket tydligt att Labours uppfattning är att Storbritannien ska stanna i EU. Det vore mycket oroligt för Sverige om en av våra främsta samarbetspartners inom EU lämnade unionen. Det är väldigt tydligt att våra båda länder tillhör de mer federationsskeptiska inom EU. Ekonomiskt måste det vara förödande för Storbritannien att leva i osäkerhet om man ska vara en del av EU eller inte. Londons roll som Europas viktigaste finansplats är uppenbarligen hotad.

Stefan Löfven och Ylva Johansson gick igår ut med förslag om hur Arbetsförmedlingen bör omorganiseras för att bättre fylla sin roll och bättre matcha företagens behov och de arbetssökandes kompetens. Ett av problemen med Arbetsförmedlingen idag är den kraftiga detaljregleringen av hur pengarna ska användas vilket har gjort så att Arbetsförmedlingen skickat tillbaka många miljarder samtidigt som arbetslösheten ökar och de arbetslösa inte får hjälp att höja sin kompetens. Läs mer här:

http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Utveckla-Arbetsformedlingen-till-en-Matchningsspecialist/

Statsministern har utvecklat en färdighet i att inte ha ansvar för någonting som är besvärligt. Det är ofattbart att man kan vara statsminister i över sex år och inte ha något ansvar för hur någonting i landet är och/eller har blivit. Den så kallade Nuon-affären, då Vattenfall köpte ett stort europeiskt energibolag 2009 för nästan 30 miljarder mer än vad tjänstemännen ansåg marknadsvärdet vara. Affären innebär att statsminister Reinfeldts fasad smutsas ned. Varje svensk har alltså köpt ett nedsmutsande energibolag och varje svensk har betalat mer än 3000 kr för mycket för detta.

Lite pikant är det att ordförande för Vattenfall vid tidpunkten för affären var Lars Westerberg, bror till talmannen Per Westerberg. Saknar Moderaterna då helt ansvar för affären?

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article16269909.ab

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/olofsson-nuon-affaren-var-forankrad-i-regeringen_7927142.svd

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/usel-nuon-affar-i-gott-sallskap_7927564.svd

Under gårdagen träffade jag också, tillsammans med ledamotskollegor från Östergötland och Uppsala län, ett gäng från SSU som var på utbildning i riksdagen. Det var roligt att träffa så många ungdomar med ett gemensamt stort politiskt intresse och jag hoppas och tror att de hade en intressant och givande dag. Vi ledamöter berättade lite om vårt arbete och vad som händer i de utskott som vi sitter i. Jag och Sara Karlsson visade dessutom runt gruppen i riksdagshuset. Vi lyckades tajma rundturen så att de mötte Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Stefan Löfven, det tror jag var mycket uppskattat.

/Hans

PS Här kan du se en intressant interpellationsdebatt från igår i kammaren om de medel som Arbetsförmedlingen skickar tillbaka istället för att använda i kampen mot arbetslösheten. Arbetsförmedlingen de senaste fem åren sänt tillbaka över 18 miljarder kronor till staten:
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010239&doctype=ip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s